Jak vyměnit a opravit kliku u dveří

oprava-kliky-uvodni-fotka

Chcete si vyměnit kliku u dveří? Řešíte, jak opravit uvolněnou kliku? Nebo potřebujete vědět, co dělat, když praskne pružina v zámku? Čtěte dál a zjistíte, že kvůli výměně či opravě dveřního kování nemusíte utrácet za řemeslníka.

Co si nejprve pohlídat?

Ještě než se do výměny pustíte, zkontrolujte si, jestli nové dveřní kování překryje díry po vrutech, tedy po šroubech ve dveřích. Není špatné si starou kliku sundat a vše poměřit. Otvor pro kliku a zámek bude na stejném místě. Pokud plánujete instalovat štítové kování, musíte znát rozteč (většinou bývá 72 mm). V případě rozetového kování nic měřit nemusíte.  Více informací k výběru dveřního kování najdete v našem článku: Jak vybrat kliku.

‌Výměna kliky krok za krokem:

  1. Opatrně demontujte starou kliku. V případě stržení hlavičky spojovacích šroubů je lepší je odvrtat, než poškodit dveře. Nové dveřní kování nemusí poškození zakrýt.

  2. Vyznačte si otvory pro nové kování, popřípadě je odvrtáte. Vesměs veškeré kování dnes již obsahuje montážní šablonu z papíru, podle ní lze vše jednoduše naznačit. Většinou se nasazuje na čtyřhran kliky. Je zde i značení rozety. Nejsnadněji si otvory připravíte podle této montážní šablony.

  3. Poté co vše pečlivě odvrtáte, změřte si průměr trnu v kování, pokud je na samotné rozetě, pro správný výběr průměru vrtáku. Pokud není, stačí jen předvrtat otvor pro spojovací šroub.

  4. Následně nasaďte tělo rozety a vše sešroubujte.

  5. Nasaďte krycí rozetu. U nových typů rozetového kování se může krycí rozeta nasadit na tělo pomocí magnetu nebo nasunutím přes gumičku. U této varianty je důležité gumičku namazat pomocí přiložené směsi k namazání.

  6. Očistěte zaznačení značky.

Uvedený návod je pro výměnu rozetového kování, ale obdobně vyměníte i štítové kování, jen si pohlídejte, aby nové kování zcela zakrylo otvory po staré klíče.

NAŠE TIPY:

1. U rozetového kování se hodí mít po ruce vodováhu, zejména u hranatých rozet lze pomocí vodováhy srovnat rozety jednoduše kolmo ke dveřím.

2. Někdy lze kování jen nasadit na čtyřhran a pomocí tužky označit pozici šroubů, pozor však na poškrábání dveří.

Praktické rady, jak opravit kliku:

  • Pokud je klika uvolněná, je potřeba utáhnout tzv. červík. Jedná se o malý šroubek, který je na čtyřhranu kování a utahuje se imbusovým klíčem. Oprava je tedy velmi snadná, červík jen dotáhnete.

  • Jestli klika nedrží ve vodorovné poloze, bude nejspíš problém prasklá nebo uvolněná pružina v zámku. Řešením je tedy oddělat kliku, rozetu a následně odšroubovat zámek. V něm pak vyměnit starou pružinu za novou, ale spíše doporučujeme koupit celý zámek nový.

  • V případě, že vám klika vrže, radíme zámek promazat. Pozor ale, abyste si dveře nezamastili. Lepší je aplikovat malé množství a kliku postupně rozhýbat. Můžete rovněž sundat krycí rozetu a vnitřek pečlivě nastříkat.

Máte k výměně nebo opravy kliky ještě nějaký dotaz? Ozvěte se nám, rádi vám poradíme.