Jak vybrat interiérovou kliku ke dveřím?

dverni-klika-uvodni-fotka

Nerezovou, mosaznou, černou, stříbrnou, kulatou, hranatou? Ano, otázek které se s klikou pro interiérové dveře pojí, je mnoho. A proto jste se rozhodli na tuto problematiku podívat opravdu podrobně a odpovědět vám (snad) na vše, na co byste si při otázce – jak vybrat kliku na dveře –  mohli ptát.


Konkrétně při výběru dveřní kliky doporučujeme následující postup:

  1. vybrat si typ, tedy jestli budete chtít rozetové, nebo štítové kování, 
  2. určit si tvar kliky a barvu,
  3. zvolit si materiál,
  4. určit si typ otvoru pro zámek,
  5. definovat si orientaci dveří (což také určuje typ kliky),
  6. vzít v potaz třídu zatížení (zejména pokud jde o veřejný prostor).

1. Typ kliky

Rozetová klika – jedná se o dveřní kliku s dvěma rozdělenými částmi. Horní část – samotná klika – umístěná na rozetě je oddělena od spodní rozety pro zámek. Kování se montuje skrz dveře, po upevnění se hlavička šroubu skryje pod rozetu a vše se esteticky začistí. Kování je velmi designové a elegantní. Je žádané především do novostaveb a moderních staveb zařízených v minimalistickém, industriálním nebo skandinávském stylu. Nevýhodou je vyšší cena.

cerna-rozetova-klika (1)

Moderní rozetové kliky se zaměřují na to, aby nebyla vidět rozeta pod klikou a vše zapadalo do jakéhosi minimalistického designu interiéru.

Štítová klika – dveřní klika z jednoho kusu. Od kliky až po otvor pro zámek je tělo štít v jednom kuse. Montáž se provádí nejčastěji skrz dveře, kdy z jedné strany kliky je vidět hlavička spojovacího šroubu. Jedná se o většinou o levnější řešení, ale pozor u tohoto typu kliky je důležité znát rozteč, tedy vzdálenost mezi osou kliky a osou klíče. Běžné rozteče jsou 72 a 90 mm, u bezpečnostních klik (většinou na vchodových dveřích) je to 92 mm. Štítové kliky jsou vhodné spíše do interiérů v rustikálním nebo retro stylu.

stitova-klika (1)

Změřit rozteč kliky je nutné provést od středu obou otvorů, jak můžete vidět na obrázku níže.

otvory-pro-kliky

2. Tvar a barva kliky

U obou typů dveřního kování lze vybírat z různých variant madel dveřní kliky a také různých tvarů rozet nebo štítů. Nejnovější trendy v nabídce rozet jsou tmavá barva, typicky černá nebo antracit a rozeta pod klikou, která překryje šrouby k uchycení na dveře. Vše pak působí čistě a harmonicky.

Vždy doporučujeme tvar a barvu sladit se stylem dveří a vůbec celého interiéru. Konkrétně hranaté rozetové kování se bude hodit do bytu, kde jsou další prvky hranaté (svítidla, zrcadlo, umyvadlo, …) Naopak, pokud máte v pokojích zaoblené doplňky, je na dveře vhodnější kulaté rozetové kování.

Co vybrat do moderního a rustikálního interiéru?

  • Do moderního minimalisticky založeného interiéru krásně zapadnou jednoduché bílé dveře s černou klikou (určitě ale myslete na to, aby se vám klika pohodlně držela, takže je vhodnější zvolit hranatou kliku s příjemným oblým úchopem). Velmi oblíbené jsou do novostaveb také kulaté nerezové kliky s kulatými rozetami. Inspirujte se v naší sekci designového dveřního kování.
  • Pro zdobné dveře s prosklením a frézováním určené do chaty bude vhodnější štítová klika s povrchovou úpravou mosaz patina nebo starostříbro. Více uvidíte v naší sekci retro dveřní kování.

146959-1_dverni-klika-elara-cerna

TIP: Dejte si pozor na upevnění kování ke dveřím. Nejčastěji se kliky montují otvorem skrz dveře, kde se prošroubují přiloženým spojovacím kováním k sobě navzájem. Spoj je tak pevný a odolný. Jsou však kliky, zejména levnější skupiny, kde se šroubuje pomocí vrutů do dveří. Tento spoj je slabší zejména vlivem tenkého materiálu použitého na dveře, ve kterém vrut nedrží dostatečně pevně.

 specialni-tiche-rozety_1specialni-rozety-tiche-pullbloc_1

Většina klik se pohybuje v kluzném pouzdru vsazeném do těla štítu nebo rozety a za pomocí vratné pružiny se vrací do původní polohy. Aby se docílilo hladšího chodu kliky, zejména v prostorách s vyšší frekvencí. Jsou dostupné, jako téměř nejvyšší standard, kování s kluznými SLIDEBLOC nebo kuličkovými ložisky PULLBLOC.

3. Materiál

Kliku budete používat denně, takže samozřejmě důležitým kritériem při výběru je, z čeho je vyrobena. Nejlepší jsou mosazné kliky, ale ty jsou také nejdražší, a tak vzhledem k tomu, že lidé řeší nákup dveří a kování až v závěru stavby nebo rekonstrukce (když už bývá rozpočet napjatý), spíše jsou žádanější cenově dostupnější kliky ze zinku a nerezu.

  • Zinkové kliky jsou povrchově upraveny galvanickým pokovením a k dispozici jsou v úpravách chrom, nikl, matný nikl, broušený nikl (imitace nerezi). V případě lakování může být černá matná nebo grafit.
  • Nerezové kliky mohou být leštěné nebo matné většinou bez dodatečné povrchové úpravy.

Pokud si vyberete rozetové kování, krytí rozety je nerezové nebo zinkové s povrchovou úpravou (nikl, broušený nikl) či lakováním. V těle rozety se používá zinek nebo plast (tvrzený).

cerna-int-klikanerezova-klika

<h3Porovnání klik podle materiálu

srovnani-klik

4. Typ otvorů pro zámek

Otvor na zámek můžete vybrat ze tří typů:

  • Dveře mezipokojové jsou většinou vybaveny zámkem na obyčejný dózický klíč – BB.
  • Dveře například do kanceláře mohou být vybaveny „fabkovým“ zámkem – PZ, uvnitř je cylindrická vložka.
  • Ke dveřím na toaletu nebo do koupelny se většinou používá WC zámek.

Ke každému typu zámku se používá speciální otvor a každý tento typ má svou zkratku:

typy-otvoru-pro-zamek

U kliky rozetové můžete však také použít kliku bez rozety, toto provedení je však nutné konzultovat již při výrobě dveří.

U WC zámku se standardně používá čtyřhran o rozměru 6×6 mm, u rozet se čtyřhranem 4×4 mm se dá použít redukce a kování je pak plně kompatibilní se zámkem.

cerna-hranata-interierova-klika

5. Typ kliky vzhledem k orientaci dveří

Pokud už máte vybranou kliku a potřebujete například provedení klika/koule, je nutné znát orientaci kliky.

  • Jako první zjistěte směr otevírání dveří. Stoupněte si na stranu, kam se dveře otevírají. Tam, kde jsou dveřní závěsy, tak se jedná o stranu určující stranovou orientaci dveří.

  • Následně zjistíte orientaci kliky. Musíte vědět, z které strany chcete kouli, a určíte orientaci. Pro lepší představu je níže na obrázku vše znázorněno.

 kliky-orientace-dveri

6. Zátěž

Odolnost kliky stanovuje výrobcem doporučená frekvence zatížení. Existují čtyři základní skupiny a navíc je zde skupina požárně odolných klik.

zatez-dveri-kliky

Poslední skupinou je protipožární a bezpečnostní kování, které má svou specifikaci a musí odpovídat dané normě. Použití v objektu se řídí dle způsobilosti použití na požárních a kouřotěsných dveřích, popřípadě na úrovni klasifikace bezpečnostních tříd.

Co se při výběru dveřní kliky ještě bude hodit:

  • Veškeré kliky v našem e-shopu jsou kompletní na jedny dveře. Jde tedy o sadu dvou klik včetně rozet pod ně a zvolený typ rozety (PZ, BB, WC) v případě rozetové kliky. V případě štítkového kování lze také počítat s kompletem. Vždy je součástí balení montážní materiál a šablona v papírové podobě.
  • Montáž si můžete značně zjednodušit pomocí šablon. Zejména u rozetových klik to může být veliká pomoc, označovací šablonu pro rozetové kliky si u nás můžete půjčit.
  • Většina nerezových klik splňuje požadavky na protipožární kliku.
  • Pokud se chcete spolehnout na kliky vyrobené v tuzemsku, hledejte u klik značku „Český výrobek“.
  • Tloušťka dveří do jisté míry nehraje roli, pokud budete mít interiérové dveře tloušťky okolo 40 mm. Pokud byste měli dveře větší tloušťky, stačí to vyřešit prodloužením spojovacích šroubů, nebo jejich delší variantou.
  • Můžete také potřebovat dveřní kování na posuvné dveře. V tom případě jsou nejvyužívanější například dveřní madla. Madla se odlišují tvarem a barvou. Vždy se jedná o komplet na dveře.

kovova-klika

Věříme, že vám uvedené rady s výběrem pomohly, ale pokud budete mít ještě nějaké dotazy, určitě nám napište nebo zavolejte, rádi vám pomůžeme.