Umístění elektro zásuvek v kuchyni: Jak na to?

zasuvky-uvodni-fotka

Poradíme, jak vysoko zásuvky nad pracovní desku umístit, kolik jich v kuchyni mít nebo jaký typ elektro zásuvek zvolit do ostrůvku.

Umístění zásuvek

Ať už stavíte nový dům, nebo rekonstruujete starý, rozmístění zásuvek je potřeba pečlivě naplánovat již při rozvodu elektroinstalace. Vyhnete se tak dodatečnému zasekávání nebo použití nevzhledných prodlužovaček. Prakticky to znamená si již ve fázi rozvodů rozplánovat, kde jaký spotřebič bude umístěn a kde tedy bude potřeba mít k němu zásuvku.

Radíme si zapamatovat:

  1. Zásuvky napájející spotřebiče, se kterými se nehýbe (lednice, myčka, trouba, …) neumisťujte přímo za spotřebič (byl by tak k ní špatný přístup), ale vedle nebo nad/pod spotřebič. Například když vedle sebe stojí potravinová skříň a lednice, tak zásuvka od lednice bude v potravince.

  2. Zásuvky pro menší spotřebiče (mixér, kávovar, rychlovarná konvice, …) bývají v pracovní desce (v její zadní části) nebo v zádech linky (cca 20 – 30 cm nad úroveň pracovní desky, tedy 1150 – 1250 mm nad úroveň podlahy, záleží na výšce soklu). Přesné umístění je odvislé od konkrétního rozložení kuchyňské linky, zásada ale je, aby zásuvka byla dobře přístupná. Z hlediska ergonomie je dobré, když jsou zásuvky v přípravné, varné i výdejní zóně.

  3. Kvůli bezpečnosti neumisťujte zásuvky nad varnou plochu a nad dřez, v blízkosti odkapávacího prostoru už ale mohou být. Podle normy postačí, když zásuvky mají krytí IP20, ale dnes je běžný standard, že zásuvky mají bezpečnostní clonky, tudíž krytí IP40.

elektro-zasuvky-linka

Počet zásuvek

Obecně se mezi lidmi traduje, že zásuvek není nikdy dost, a v případě kuchyně to určitě platí. Z naší zkušenosti pro průměrně velkou kuchyňskou linku je potřeba alespoň 10, lépe však 15 zásuvek (vývodů může být méně, protože se použijí dvoj či trojzásuvky) – pro lednici, elektrickou troubu, myčku (eventuálně i pračku), mikrovlnku, digestoř, odpadkový koš se servo drivem, případně drtič odpadu plus další zásuvky k menším spotřebičům, jako jsou kávovar, kuchyňský robot, tyčový mixér, rychlovarná konvice, elektrický kráječ na chleba, rýžovar, parní hrnec, fritéza, toastovač, vestavný vysavač, …).

zasuvka-ruka

Typy zásuvek

Nejběžněji jsou používané klasické nástěnné zásuvky, ale ty nejdou použít za všech situací a trochu kazí design kuchyně.

Proto jsou v posledních letech v kurzu vestavné elektro zásuvky. Ty jsou používané především u kuchyňských ostrůvků, barových pultů a v rozích. Velkou předností vestavných elektro zásuvek je, že mívají i USB nabíječky, což v době, kdy každý má mobil, tablet či chytré hodinky, se velmi hodí.

Co konkrétně vybrat?

Vestavné elektro zásuvky mohou být v minimalistickém provedení, ale také jako výsuvné sloupky, výklopné zásuvky nebo zásuvkové lišty.

Hodně populární jsou mezi našimi zákazníky do kuchyně zásuvky Bachman Twist. Ty jsou k dispozici v kulatém i hranatém provedení, v několika povrchových úpravách a hlavně vynikají velmi malou stavební hloubkou (pouze 40 mm). Díky tomu je bez problémů můžete dát i do desky, pod kterou je šuplík.

zasuvka-ovoce_1

Pokud vám nevadí vyšší stavební hloubka, dobrý poměr cena/výkon nabízejí výklopné zásuvky BOX, pouze doporučujeme je mít dál od dřezu.

zasuvka-cerna zasuvka-bila

Díky nízké ceně jsou oblíbené rovněž zásuvkové sloupky. Jejich ovládání je velmi snadné. Po zmáčknutí horního krytu se krytka o kousek vysune a následně elektrický sloupek ručně vytáhnete do horní pozice. Při nepoužívání zásuvek jednoduše sloupek po zmáčknutí pojistky zasunete.

zasuvky-drez

TIP: Více informací k vestavným zásuvkám najdete v článku: Jak vybrat zásuvky do kuchyně.