Jak čistit a pečovat o kuchyňský dřez

pece-o-drez-uvod (1)

Víte, že dřez patří k jednomu z nejvíc špinavých míst v domácnosti? Ano vlhkost a časté mytí masa, zeleniny a špinavého nádobí udělá své. Proto radíme dřez po každém vaření pečlivě umýt a nejlépe i vytřít dosucha. A více tipů, jak dřez mít co nejdéle pěkný a jak ho v případě znečištění vyčistit, se dozvíte na následujících řádcích.

Pravidelná údržba se vyplatí

Není žádným překvapením, že alfou a omegou toho, aby váš dřez byl pěkný a vydržel vám takto po co nejdelší dobu je prevence – tedy pravidelná péče. To konkrétně znamená:

  • Nejlépe každý den dřez otřete mokrým měkkým hadrem (z mikrovlákna, bavlny), který je namočený ve vodě s nějakým čisticím prostředkem. Dobré zkušenosti jsou také s rozprašovačem, v němž je ocet (ředění 1:1 s vodou).

  • Jednou za týden či 14 dní (záleží, jak moc vaříte a dřez používáte) je vhodné sáhnout po speciálním čističi na dřezy (buď jsou přímo od výrobců dřezů nebo od drogistických firem, například čističe na bázi cifu).

  • Po mokrém umytí doporučujeme celý dřez i včetně baterie, výpusti a případného excentrického ovládání utřít dosucha. Tím eliminujete vznik šmouh a map způsobených vodním kamenem.

  • Pokud máte dřez s odkapávací plochou, nenechávejte na ní dlouho stát mokré nádobí nebo tam alespoň před tím dejte utěrku nebo jinou savou podložku (dají se koupit textilní odkapávací podložky).

  • Pravidelně vyměňujte houbičky a hadry – to radíme především z hygienických důvodů, protože právě v houbičkách se vyskytují miliardy bakterií. Nejlépe mějte tyto věci mimo dřez.

  • K zabránění poškrábání například od pohozených příborů (platí to zvláště pro dřezy, které nemají tak kvalitní povrchovou úpravu) dobře poslouží gumová podložka položená na dně dřezu. Pozor ale – podložku nenechávejte ve dřezu přes noc.

cisteni-drezu

Co nedělat

Abyste si povrch nepoškrábali, raději z dřezu odstraňte drátěnky a při čištění dřezu nepoužívejte hrubé strany mycích houbiček. Stejně tak se vyhněte používání čisticího písku a abrazivních čističů, tedy přípravků, které mají v sobě částečky, jež povrch mechanicky obrušují. A posledním tipem, který radíme nedělat, je nenechávat ve dřezu po delší dobu potraviny, které barví (borůvky, řepa, čajové sáčky, …). V případě bílých dřezů je nejlepší, když povrch třeba po umytí okrájené řepy ihned pořádně opláchnete.

Jak vyčistit nejčastěji používané typy dřezů

Aktuálně se u Čechů těší největší oblibě nerezové a granitové dřezy. U nerezového dřezu se na vyčištění používají speciální čističe na nerezové dřezy a užitečným pomocníkem je i ocet a jedlá sůl.

TIP: Více podrobností se dočtete v článku na našem blogu: Jak vyčistit nerezový dřez

U granitového dřezu jsou také k dispozici speciální čističe (často přímo od výrobců dřezů) a rovněž nezklame použití octu nebo kyseliny citrónové, kteří účinně odstraňují vodní kámen.

TIP: Více podrobností se dočtete v článku na našem blogu: Jak vyčistit granitový dřez

cisteni-granitove-drezu

Jak vyčistit keramický dřez

Keramický dřez má velkou výhodu, že je takřka bezúdržbový. Díky hladkému povrchu se špína méně usazuje, a když už je dřez znečištění, velmi snadno se vyčistí. Stačí použít běžný čisticí neabrazivní prostředek, vodu a měkký hadřík nebo houbičku. Poté dosucha vytřít. S případným usazeným vodním kamenem si poradí roztok octu nebo do vody vymačkáte citron a následně tím dřez postříkáte. Podle míry znečištění je potřeba určitý čas nechat působit.

cisteni-keramickeho-drezu

Jak vyčistit dřez z umělého kamene

Není to nic složitého. Na vyčištění dřezu vyrobeného z corianu, technistonu a dalších typů umělého kamene postačí měkký hadr nebo houbička a voda s mýdlem či běžným saponátem. Opět je vhodné povrch utřít dosucha. Vyvarujte se použití abrazivních čističů a prostředků určených k čištění odpadů. Nejlepší je používat přípravek, který máte doporučený od dodavatele dřezu. Abyste udrželi umělý kámen co nejdéle lesklý, nekrájejte potraviny přímo na odkapávací desce, ale na prkénku.

cisteni-drezu-z-umeleho-kamene

Jak vyčistit odpad u dřezu

Samozřejmě s čištěním dřezu souvisí i pravidelná údržba o odpad. Základem je, abyste se snažili zbytky jídla nesplachovat, ale vyhazovat je do koše. Na vlastní čištění se osvědčilo použití jedlé sody, octu, prášku do pečiva nebo kuchyňské soli. V případě ucpaného odpadu je výborným pomocníkem zvon. Více informací se dočtete v článku: 6 způsobů, jak na ucpaný odpad

cisteni-odpadu-drez

Potřebovali byste se ještě na něco zeptat? Neváhejte nás kontaktovat. Stejně tak vám pomůžeme, když už naznáte, že váš současný dřez by bylo lepší nahradit za nový. Máme v nabídce stovky typů kuchyňských dřezů – granitových, i nerezových.