Jak vyčistit granitový dřez

cisteni-granitoveho-drezu-uvod

Pročítáte různé diskuze a řešíte, čím vyčistit granitový dřez? Potřebujete vědět, co zabere na barevné skvrny a jak se zbavit těch nevzhledných map způsobených vodním kamenem? Následující řádky vám pomohou. Najdete v nich konkrétní rady, jak o granitový dřez pravidelně pečovat a co použít k jeho efektivnímu čištění.

Denní pravidelná péče

Abyste měli granitový dřez pěkný co nejdelší dobu, doporučujeme se o něj starat pravidelně, nejlépe každý den (když tedy denně vaříte nebo umýváte nádobí). Čištění není nijak složité, stačí vám k tomu navlhčená měkká houbička, trocha běžného přípravku na mytí nádobí a pár minut vašeho času.

Čištění granitového dřezu krok za krokem


1. krok:
Mycí houbičku navlhčete a na její měkkou stranu dejte trochu saponátu (postačí obyčejný přípravek na mytí nádobí, ale na trhu jsou i speciální čističe od výrobců granitových dřezů).

cisteni-granitoveho-drezu-krok1


2.krok: 
Krouživými pohyby dřez umyjte. Především doporučujeme umýt pečlivě kolem odtoku a vodovodní baterie (pokud je součástí dřezu).

cisteni-granitoveho-drezu-krok2


3. krok:
Poté ho opláchněte čistou vodou.

cisteni-granitoveho-drezu-krok3


4. krok:
 Po opláchnutí dřez (a samozřejmě i odkapávač, pokud je součástí) otřete dosucha utěrkou z mikrovlákna
, kterou stejně jako houbičku dejte mimo dřez. Pravidelným otíráním dosucha výrazně snížíte tvorbu skvrn a map od vodního kamene.

cisteni-granitoveho-drezu-krok4 (1)

POZOR: K čištění granitového dřezu určitě nepoužívejte drátěnky, abrazivní čističe, suché písky, bělící prostředky, savo, ředidla, kyseliny a agresivní čističe odpadů. Toto vše by mohlo povrch dřezu nenávratně poškodit a dřez pak bude nejen hůře vypadat, ale v poškozeném povrchu se špína bude více držet. Doporučujeme také v dřezu nenechávat příliš dlouho špinavé nádobí a nože a jiné ostré nádobí do dřezu vůbec nepokládat.

Jak vyčistit granitový dřez od vodního kamene

Chápeme, že ne vždy je dostatek času na pravidelnou péči, a tak když váš granitový dřez přece jen potřebujete vyčistit důkladněji a řešíte, čím odstranit  mapy od vodního kamene, radíme sáhnout po speciálních čistících prostředcích.

Konkrétně u nás si můžete v sekci čisticí prostředky pro dřezy koupit:

cistici-prostredek-blanco-daily-clean-ve-spreji-150ml                          cistici-pasta-sinks-pro-granitove-i-nerezove-drezy

Postup aplikace prostředku Blanco Daily Clean ve spreji

  1. Přípravek nastříkejte na znečištěné místo (skvělé třeba na kroužky kolem vodovodní baterie).
  2. Nechejte chvilku působit a poté opláchnete vodou.
  3. Otřete suchým hadříkem.

Postup aplikace čisticí pasty

  1. Pastu naneste pomocí vlhké houbičky krouživými pohyby.
  2. Nechte chvilku působit.
  3. Opláchněte vodou a osušte.
  4. V případě potřeby můžete proces opakovat.

K čištění lze použít i ocet nebo jedlou sodu

Pokud zrovna nemáte žádný speciální čistič po ruce, dobrou službu v boji s vodním kamenem na granitovém dřezu udělá i roztok kyseliny octové (jeden díl octu, 3 díly vody), citronová šťáva nebo jedlá soda. Octový nebo citronový roztok nastříkáte či sodu smícháte s vodou a potřete. Vždy je důležité nechat působit, klidně i více hodin.

TIP NA ZÁVĚR: Aby povrch dřezu byl co nejdéle pěkný, osvědčilo se nám ho párkrát do měsíce namazat trochou oleje (olivového, slnečnicového).

cisteni-granitoveho-drezu

Stále si nejste jisti ohledně údržby granitového dřezu? Máte doplňující otázky? Nebo je váš dřez zničený a potřebovali byste už nový granitový dřez? Klidně nás kontaktujte, moc rádi vám poradíme.