6 způsobů, jak na ucpaný odpad

jak-na-ucpany-odpad

Řešíte, jak vyčistit ucpaný odpad u dřezu? Nejste v tom sami. Sepsali jsme rady, které lidem při čištění nejvíce pomáhají, a hlavně vám poradíme, co dělat, abyste příště ucpaný dřez v kuchyni už neměli.

1. Gumový zvon

Asi nejčastěji lidé při řešení ucpaného odpadu ve dřezu používají gumový zvon. Je to levné (zvon stojí pár desítek korun) a rychlé (nemusíte čekat tak jako v případě čisticích prostředků).

A jak pomocí zvonu ucpaný odpad uvolnit? Dřez zašpuntujte, napusťte do něj teplou vodu a ucpěte hadrou přepadovou vpusť. Pak místo zátky nasaďte na odtok zvon a pumpujte. Díky přetlaku se odpad postupně pročistí.

2. Jedlá soda + ocet

Stejně jako jedlá soda pomáhá při čištění dřezu, tak je také dobrým pomocníkem na ucpaný odpad a to v kombinaci s octem a horkou vodou.

Jak konkrétně odpad sodou vyčistit? Není to nic složitého. Nasypte dva sáčky sody (nebo jeden větší sáček) do sifonu, přilijte hrnek octa a nechte zhruba 15 až 30 minut působit. Pak už jen stačí prolít odpad několika litry horké vody a máte hotovo. Kvůli lepšímu výsledku ale doporučujeme postup jednou nebo i vícekrát zopakovat (záleží, jak moc máte odpad nečistotami zanesený).

3. Kuchyňská sůl, prášek do pečiva

Pokud nemáte doma zrovna sodu, stejně dobře poslouží prášek do pečiva (opět v kombinaci s octem) nebo obyčejná kuchyňská sůl. Tu, zhruba v množství jednoho hrnku, stačí jen do odpadu nasypat, nechat alespoň hodinu působit a pak pořádně prolít horkou vodou.

4. Coca-Cola

Když si zadáte do vyhledávače dotaz: Jak na ucpaný odpad – je zmiňována také teplá Coca-Cola. Ano, tento oblíbený nápoj totiž obsahuje kyselinu fosforečnou, která s propláchnutím nečistot pomůže.

5. Živé bakterie

Další možností, čím vyčistit ucpaný odpad, je použití nějakého ekologického přípravku (biopreparátu) s živými bakteriemi. Ty se živí tukem a dalším odpadem, přitom ale nepoškozují potrubní systémy a jejich těsnění.

6. Hydroxid sodný

Pokud máte pocit, že na ucpaný odpad potřebujete tzv. těžší kalibr, dobrou zkušenost mají lidé s přípravky na bázi hydroxidu sodného. Nejprve do odpadu nalijte horkou vodu, pak nasypte hydroxid a za pár minut zase nalijte horkou vodu. Na rozdíl od domácích čističů (soda, kypřící prášek, sůl) nemusíte tak dlouho čekat.

A co když potřebujete vyčistit opravdu velmi ucpaný odpad?

Jestliže je odpad totálně ucpaný, že uvedené rady nepomohly, pak doporučujeme sifon rozebrat a celý ho vyčistit. Přitom je dobré i zkontrolovat kvalitu těsnění.

A pokud zjistíte, že ucpaný nebyl jen sifón, ale nečistoty jsou dál v potrubí, je potřeba použít protahovací pružinu (instalatérské pročišťovací pero) nebo zkrátka nakonec zavolat instalatéra.

totalne-ucpany-odpad

Co dělat, abyste ucpaný dřez v kuchyni už příště neměli?

Stejně jako v případě údržby dřezů, velmi pomůže prevence, to konkrétně znamená:

  1. Snažte se drobky a zbytky od jídla vyhazovat do koše. Čím více na to budete dbát, tím méně se vám odpad bude ucpávat.
  2. Používejte sítko do výlevky a pravidelně ho čistěte.
    1. dsasdas
  3. Vyhněte se vylévání oleje po smažení do odpadu. Pokud nemáte možnost vylít olej třeba na kompost, shromažďujte ho například v PET láhvi, kterou pak můžete vyhodit do kontejneru pro sběr kuchyňských olejů a tuků.

sitko-do-drezu

Proti ucpání pomůže drtič odpadu

Je jasné, že drobného odpadu je ve dřezu hodně, takže výborným řešením, jak výrazně snížit riziko ucpání dřezového odpadu, je pořídit si drtič odpadu. Ten spolehlivě vše rozdrtí na malé částečky, které pak spolu s odpadní vodou odtečou do kanalizace.

Navíc drtič dokáže podrtit i pecky, kosti či odřezky masa, takže už si nemusíte dělat starosti s tím, že vám v koši zapáchají zbytky jídla. Drtič odpadu lze instalovat i dodatečně, pouze je potřeba v dřezu vyvrtat otvor o průměru 9 cm (u nových dřezů je to již standard).

A nemusíte mít obavy, že by se kvůli drtiči u dřezu nemohly pohybovat děti. Drtič je zcela bezpečné zařízení. Drcení probíhá hluboko, takže opravdu nehrozí žádné zranění.

drtic-odpadu-montaz

Věříme, že pro vás rady ohledně ucpaného odpadu byly prospěšné, ale kdybyste se potřebovali ještě na něco zeptat, napište nebo zavolejte, rádi vám pomůžeme.