Jak vyčistit nerezový dřez

cisteni-nerezoveho-drezu-uvod

Pravidelné mytí. Časté utírání dosucha. Nepoužívání abrazivních a agresivních čističů. To jsou základní rady při údržbě nerezového dřezu. Přečtěte si ale i další tipy a zjistěte, co konkrétně je na čištění dobré použít.

Pravidelná péče se vyplatí

Ve dřezu nejen myjete nádobí, ale také tam umýváte potraviny nebo vyléváte horkou vodu z brambor či těstovin. Je tedy jasné, že povrch nerezového dřezu dostane poměrně zabrat, a tak pokud ho chcete mít dlouhodobě pěkný a lesklý (v případě lesklého provedení), doporučujeme čistit ho co nejdříve po použití. Vyvarujete se tak zaschlých nevzhledných kapek a také usazenin vodního kamene.

A jak nerezový dřez denně čistit?

Stačí povrch otřít bavlněným hadříkem nebo mycí houbičkou (výborné jsou houbičky SPONTEX). V případě mastnoty nebo většího znečištění můžete použít trochu čisticího prostředku na mytí nádobí nebo speciální čisticí pasty (podrobněji zmiňujeme níže). Při čištění se vyhněte krouživým pohybům, ale povrch otírejte ve směru kartáčování. Poté co je povrch umytý, tak ho dosucha utřete, nejlépe utěrkou z mikrovlákna.

houbicka-spontex          uterka-z-mikrovlakna-blanco-polish

Stop drátěnkám a agresivním čističům

Nerezový dřez je poměrně náchylný na poškrábání, takže při čištění rozhodně nepoužívejte drátěnku, ostrou stranu mycí houby a abrazivní čističe. Určitě se také vyhněte používání soli a přípravkům obsahující chlór.

Na vodní kámen pomohou čisticí pasty

Abyste snížili vznik usazenin z vodního kamene, je důležité nerezový dřez mít co nejvíce suchý. A platí to i pro odkapávací plochu. Samozřejmě ale v případě že máte tvrdou vodu, i přes dennodenní péči je nutné dřez nejlépe jednou týdně vyčistit důkladněji.

Speciální přípravky dodávají přímo výrobci nerezových dřezů. Jedná se o čisticí pasty, které jednoduše pomocí vlhké houbičky nanesete na povrch dřezu. Pak jen stačí nechat působit, omýt vodou a dosucha otřít.

Účinné jsou i domácí čističe

Za pár korun si můžete udělat také svůj čistič doma. Do rozprašovače nalijte vodu, přidejte trochu octa nebo citronové šťávy a povrch postříkejte. Nechte působit (při větším znečištění klidně několik hodin), omyjte vodou a dosucha utřete. V případě lesklého nerezového dřezu ještě můžete vyleštit papírem či měkkým hadříkem.

cisteni-nerezoveho-drezu


Účinně si nečistotami a vodním kamenem poradí také jedlá soda. Sáček nasypete do dřezu a houbičkou důkladně rozetřete, zvláště kolem baterie a výpusti. Následuje opět opláchnutí a vysušení.

TIP NA ZÁVĚR: Nenechávejte ve dřezu dlouho špinavé nádobí a nedávejte dovnitř nože a ostré nádobí. Pokud chcete povrch více chránit, existují silikonové podložky, které se dávají na dno mycí vany a na odkapávací plochu.

Potřebovali byste se k údržbě nerezového dřezu ještě něco zeptat? Nebo sháníte nový nerezový dřez, protože ten starý už nejde pořádně vyčistit? Klidně nás kontaktujte, rádi vám poradíme.