Jak si správně vybrat cylindrickou vložku do zámku dveří?

Potřebujete poradit s výběrem správné cylindrické vložky? V tomto článku se Vám pokusíme poradit na co si dát pozor a jak zvolit cylindrickou vložku přesně podle Vašich potřeb. 

1. Jako první se zaměříme na správný rozměr vložky.

jak zmerit rozmer vlozky

Rozměr vložky

Pokud máte k dispozici starou vložku, tak rozměr můžete změřit podle ní. Vložka se měří vždy od středu vložky (většinou středu černé střelky)

Pokud potřebujete změřit správný rozměr vložky podle dveří, tak pro ulehčení využijte obrázek. Důležité je nezapomenout na tloušťku štítku kliky.

Je potřeba si změřit obě strany vložky (A / B). Vložka by měla končit zároveň se štítkem kliky nebo jej přesahovat maximálně o 2 mm. Větší přesah se nedoporučuje z důvodu bezpečnosti.

U nás naleznete vložky v rozměrech co 5 mm, v délce jedné strany 30-65 mm (na objednávku lze optat i delší rozměry). V nabídce naleznete i půlvložky (vložky se zamykáním jen z jedné strany).

 

2. Za druhé se podíváme, jaké typy vložek u nás naleznete a jaký je v nich rozdíl.

Klasická cylindrická vložka

klasická cylindrická vložka, která je dostupná v různých třídách bezpečnosti. Třídy si popíšeme níže v tomto článku.

cylindricka vlozka stavebni

Vložka s havarijní funkcí

oproti klasické vložky se liší tím, že ji je možné odemknout i v případě, že je z druhé strany zastrčený klíč (může být i pootočený).

vlozka s havarijni funkci

Vložka s knoflíkem z jedné strany

vložka, která má z vnitřní strany knoflík na zamykání. Tato vložka lze odemknout z venkovní strany i v případě zamknutého knoflíku z vnitřku. U této vložky je potřeba si při objednání zvolit zda má být knoflík umístěn na delší nebo kratší straně vložky. Podle toho, která strana bude vnitřní.

vlozka s knoflikem

Půlvložka

vložka, která je možná odemykat/zamykat pouze z jedné strany. 

pulvlozka

 

3. Jaké máme v nabídce třídy bezpečnosti vložky?

Trida bezpecnosti stavebni vlozka

Stavební vložka

Klasická cylindrická vložka bez zvýšených bezpečnostních prvků. Pro interiérové použití nebo pro použití pro málo rizikové objekty.

Trida bezpecnosti RC3

Třída bezpečnosti RC3

Vložka s tvrzeným prvním stavítkem se zvýšenou odolností proti odvrtání. Precizní zpracování vložky od výrobce Wilka. Vhodné pro objekty se středním stupněm zabezpečení např. pro vchodové dveře od bytu nebo baráku.

Trida bezpecnosti RC4

Třída bezpečnosti RC4

Vložka s touto bezpečností třídou je také osazena prvním tvrzeným stavítkem a navíc je tělo vložky a cylindru osazeno ocelovými kolíky. Klíče u těchto vložek je možné přidělat pouze s identifikační kartou, která je součásti balení. Vhodné pro rizikové objekty a tam kde chcete mít jistotu, že si nikdo bez Vašeho vědomí nepřidělá duplikát klíče.

 

4. Vložky s havarijní funkcí

Havarijní funkce znamená, že můžete vložku odemknout i v případě, že je z druhé strany zamknutá i se zcela zastrčeným klíčem.

5. Vložky na sjednocený klíč (uzávěr)

Můžete si u nás také zakoupit vložky se sjednoceným uzávěrem, tzn. že libovolný počet vložek budete otevírat jedním klíčem. Často se to například využívá pokud jsou na vchodových dveřích 2 zámky (spodní a horní). Tato funkce má však i mnoho dalších využití a ušetří Vám místo na svazku klíčů. 

6. Umíme i něco navíc - Systém generálního klíče

Neváhejte u nás poptat i systém generálního klíč, který je využíván například v kancelářských budovách apod.

System generalniho klice

 

V případě dotazů nebo potávek nás neváhejte kontaktovat na e-mailové adrese: info@in-duro.cz