Jak vybrat baterii do kuchyně

ruzne-druhy-baterii

Už neplatí, že vodovodní baterie je v kuchyni jen praktickou nutností. Stále více se stává designovým doplňkem. Ukážeme vám, jak vodovodní baterii sladit s dřezem a na co si před nákupem dát pozor.

Jasně vedou stojánkové baterie

Ještě než budete přemýšlet, jestli do kuchyně pořídíte klasickou nerezovou baterii nebo chcete moderní a dnes tolik populární černou baterii, musíte vědět, kde je přívod vody a typ pracovní desky. Od toho se totiž odvíjí, jestli budete shánět baterii nástěnnou, nebo stojánkovou a kam ji můžete namontovat.

Možné jsou tři varianty:

1. Klasická nástěnná baterie

Dnes už mezi zákazníky není preferovaná, volí ji nejčastěji ti, kteří mají vodu vysoko ve stěně a nechtějí při rekonstrukci předělávat přívod vody, nebo je cíleně určena do rustikálních a retro kuchyní. Pokud se při stavbě novostavby rozhodnete pro nástěnnou baterii, musíte už přesně vědět umístění dřezu, aby vám baterie výškově i na šířku (na střed dřezu) dobře pasovala. Nástěnná dřezová baterie může být klasicky viditelná nebo v minimalističtější podomítkové verzi. U ní je ale nutné při rozvodech vody do zdi instalovat montážní těleso.

2. Stojánková baterie zabudovaná do dřezu

Jde o nejčastější řešení, protože často lidé mají pracovní desky z dřevotřísky (s laminátovou vrstvou) a ty nejsou voděodolné, takže je nutná instalace do dřezu. Přesné umístění, zda na bok (vlevo, vpravo) nebo dozadu na střed záleží na typu a tvaru dřezu a také na tom, zda jste praváci nebo leváci.

kuchynska-vodovodni-baterie-blanco-mili-hd-silgranit-seda-aluminium

3. Stojánková baterie zabudovaná do pracovní desky

Dává se k zapuštěným dřezům (se spodní montáží). Musí jít ale vždy o pracovní desky, které jsou voděodolné (např. kompakt, přírodní nebo umělý kámen, sklo, keramika).

kuchynska-vodovodni-baterie-blanco-lanora-nerez-masiv-kartacovany

Nejlepší je koupit dřez i baterii od jednoho výrobce

Design kuchyňských baterií se v posledních letech výrazně posunul a to nejen po tvarové, ale i barevné stránce. Hitem jsou především granitové baterie, které jsou nejen v klasických univerzálních barvách (bílá, černá), ale také v pískové, titanové, šedé a dalších barvách shodných s barvou dřezů. Abyste si ale byli jisti, že půjde o stejný odstín, doporučujeme vzít dřez i baterii od jednoho výrobce.

kuchynska-vodovodni-baterie-blanco-wega-ii-s-cerna-chrom-lesk

Pokud se vám líbí kontrasty a chcete z baterie udělat výrazný designový prvek, jsou na trhu i baterie v zářivých barvách, například jde o model Blanco VIU.

kuchynska-vodovodni-baterie-blanco-viu-s-hd-chrom-lesk-lavagrey-kiwi-orange-lemon

Vyšší baterie nabídnou větší manipulační prostor

Co se týče tvaru, nyní jsou v kurzu vyšší zaoblené modely (např. VITALIA, MIX 35), díky nimž získáte více prostoru na práci a to i v případě, když v dřezu máte naskládané nádobí. Ať už ale zvolíte vyšší nebo nižší baterii, dají se otáčet do strany (o 180°, některé modely i o 360°), takže manipulace bude vždy příjemná.

kuchynska-vodovodni-baterie-sinks-vitalia-26-pureblackkuchynska-vodovodni-baterie-sinks-mix-35-truffle

TIP: Zajímává vás, jaké vodovodní baterie do kuchyně jsou u našich zákazníků v největší oblibě? Klikněte do sekce: Nejprodávanější dřezové baterie.

Základem dlouhé životnosti je keramická kartuše

Pokud nechcete baterii po dvou letech měnit, radíme vybírat baterie s keramickou kartuší. Právě tato součást, v níž dochází k míchání studené a teplé vody, rozhoduje o životnosti baterie. Vlastní tělo pak bývá z mosazi nebo nerezu, přičemž povrchová úprava nemusí být jen mosazná nebo nerezová, ale může jít o chrom, imitaci nerezu, bronz a dnes je v kurzu granitový nástřik (buď je na celé baterii, nebo jen na méně používaných částech).

Nejlepší je, když baterie materiálové ladí s dřezem: Tedy například k nerezovému dřezu vzít nerezovou baterii, ale můžete baterii i kombinovat s úchytkami, to pak hojně bývá používána chromová baterie.

Nejžádanější je pákové ovládání z boku

V minulosti tolik používané kohoutkové ovládání nyní volí jen ti, kteří chtějí mít kuchyň v retro stylu, většina zákazníků chce z důvodu designu a snadného používání – k ovládání stačí pouze jedna ruka – pákové ovládání. Páka může být nahoře, nebo na boku. Druhá varianta je nyní preferovanější – při vypínání vody si tolik pákovou baterii nepokapete a také páka není moc vidět. V případě vestavného dřezu a zabudované baterie do desky může být i ovládání instalované v desce.

kuchynska-vodovodni-baterie-blanco-altura-nerez-masiv     kuchynska-vodovodni-baterie-blanco-candor-s-nd-nerez-masiv-kartacovany

kuchynska-vodovodni-baterie-blanco-culina-s-duo-nerez-masiv-matny     kuchynska-vodovodni-baterie-blanco-vonda-nerez-masiv-kartacovany

Samozřejmě doba se neustále vyvíjí, a tak jsou na trhu i bezdotykové baterie se senzorem, ale zatím jsou velmi drahé.

Praktické vychytávky: sprcha, flexibilní rameno

Dnes už běžnou součástí moderní i retro baterie je perlátor, který šetří vodu, a standardem už se stávají také dřezové baterie se sprchou. Především je oceníte, když máte malý dřez a potřebujete omýt plech nebo velký hrnec. Sprcha může být jen v koncovce, ale praktičtější je baterie s výsuvnou hadicí s přepínáním proudu. Můžete si pomocí tlačítka přepínat, jestli chcete silný proud třeba na napuštění vody do hrnce nebo mít jemný sprchový proud na omytí ovoce. Stejně praktické jsou i baterie s flexibilním ramenem (např. model CATRIS Flexo), u kterých lze měnit výšku i úhel.

kuchynska-vodovodni-baterie-blanco-catris-s-flexo-nerez-imitace--chrom-lesk-s-cernou-sprchovou-hadici-hd

Můžete si také pořídit beztlakovou baterii. Ta je určena k beztlakovému ohřívači vody a má funkci odkapávání při ohřevu vody díky speciálnímu perlátoru, kterým je osazena.

Co je dobré ještě vědět:

  • S bateriemi od osvědčených výrobců, jako je Sinks a Blanco, nemůžete šlápnout vedle.
  • Designově k bateriím ladí také dávkovače saponátu.
  • Pokud potřebujete baterii, kterou budete moci sklopit, abyste otevřeli okno, vybírejte z těchto modelů.
  • Otvor na stojánkovou baterii je o průměru 35 mm.
  • V případě nákupu dřezu v našem e-shopu, vám otvor pro baterii vyvrtáme zdarma.
  • Součástí baterie bývá i kompletní příslušenství nutné k montáži.

Věříme, že nyní už se vám nová vodovodní baterie do kuchyně bude vybírat snadněji, ale pokud stále váháte, co zvolit, napište nebo zavolejte, rádi vám pomůžeme.