Jak čistit a udržovat úchytky a kliky

Uvádí se, že dveřní kliky jsou špinavější než záchodové prkénko. I úchytky a knopky se zvláště v kuchyni rychle zašpiní. Ale nemusíte se obávat, že byste tyto doplňky museli pořád čistit. Stačí je jednou do týdne přejet mokrým hadříkem a pak důkladně osušit.

udrzba-kliky

4 rady k čistým úchytkám a klikám

  • Používejte měkký hadřík (bavlněný, z mikrovlákna, super jsou textilie, které jsou určeny na údržbu auta) – zabráníte tak poškrábání povrchu, což může být problém především u černých klik a úchytek.
  • Pokud kliky a úchytky čistíte pravidelně, stačí vám k údržbě voda s troškou mýdla nebo jemného mycího saponátu. U hodně znečištěných klik použijte čistič podle materiálu (tedy např. nerezové kliky můžete čistit přípravkem na nerezové dřezy). Nejlepší je čistič vyzkoušet nejprve na méně viditelném místě. V případě úchytek a klik z mosazi a mědi můžete k čištění použít vodu s pár kapkami citronové šťávy.
  • Rozhodně se vyhněte používání abrazivních a zabarvených čističů, ředidel, kyselin a textilií s brusným účinkem, jako jsou drátěnky nebo hrubší houbičky.
  • Po umytí vodou povrch do sucha otřete. Tím zabráníte, aby na povrchu zůstaly nevzhledné zaschlé kapky a vyhnete se flekům u dřevěných úchytek

Máte už úchytky nebo kliky hodně zničené a uvažujete o výměně? Podívejte se, z čeho můžete vybírat: