Jak si sestavit moderní kuchyň

Kdo by netoužil po krásné kuchyni, že? Nemyslete si ale, že v kuchyních, které vidíte v katalozích, se musí také dobře vařit. Aby vaše nová kuchyň byla nejen krásná, ale i praktická, je dobré znát základní pravidla ergonomie. Poradíme, na co při navrhování kuchyně myslet.

1. Správná výška

Obecně se dá napsat, že výška pracovní desky bývá kolem 90 cm (měřeno od podlahy), ale vždy radíme při plánování vzít v potaz výšku konkrétních lidí, kteří budou v kuchyni vařit. Abyste se zbytečně nehrbili, pracovní deska by měla být o 10 až 15 cm níže, než máte mírně ohnutý loket.

Co se týče výšky horních skříněk, ty bývají zhruba 55 až 70 cm nad pracovní deskou. Méně než 50 cm nedoporučujeme kvůli špatnému odtahu z digestoře, respektive se řiďte pokyny výrobců digestoří, kteří uvádějí, v jaké minimální výšce může být digestoř umístěna.

ergonomie-kuchyn

 

2. Zóna na každou činnost

Obdobně jako v gastro provozech i doma byste si měli vyčlenit konkrétní zóny:

Zóna na skladování

Zde bývá lednice a spíž či potravinová skříň. To ale neznamená, že úplně všechny potraviny musíte mít uschované v této části. Například kořenky, dochucovadla či oleje je praktičtější mít ve varné zóně.

Mycí zóna

V ní je myčka a dřez, pod nímž je praktické mít odpadkový koš (osvědčené je mít šuplík s košem na SERVO-DRIVE, díky čemuž pouze stačí do šuplíku ťuknout nohou a on se sám otevře). V mycí zóně potraviny nahrubo připravíte, následně omyjete a připravíte načisto.

Varná zóna

Nachází se v ní varná deska/plynový vařič, trouba, mikrovlnná trouba. Dnes je trend mít varnou zónu umístěnou na ostrůvku, takže pak je potřeba zvolit digestoř stropní, nebo ji mít již integrovanou ve varné desce. Na ostrůvek jsou nutné také vestavné elektro zásuvky, které mohou být vysouvací, výklopné nebo s odkrývacím víčkem.

Zóna na výdej jídla

Doporučujeme mít ještě vedle varné desky nebo plynového vařiče volný prostor, na který si naskládáte talířky, misky a ostatní věci potřebné k servírování.

Díky tomuto postupu a rozložení příslušného nádobí se méně nachodíte a vše budete mít po ruce. Pokud jste praváci, měli byste tyto zóny mít zleva doprava, u leváků samozřejmě opačně. A pamatujte, že i když máte kuchyň v malém prostoru, vždy byste se měli snažit mít mezi dřezem a varnou deskou alespoň půl metru volného místa.

zony-kuchynska-linka

 

3. Do dolní části šuplíky

Není nad to, když je ke všemu dobrý přístup, a proto pokud můžete, do spodní části kuchyně zvolte šuplíky. Jsou sice dražší než klasické otevírací skříňky s poličkami, ale nebudete muset kdesi v hloubce hledat hrnec a misky a nádobí bude mnohem přehlednější. Dnes už jsou na trhu opravdu kvalitní výsuvy (doporučujeme značku Blum nebo Hettich), které měkce a tiše zavírají a zvládnou i pořádné zatížení.

vysuv-kuchynska-dvirka

 

4. Výklopy u horních skříněk

Do horních skříněk radíme zvolit výklop. Neuhodíte se tak do hlavy, jako v případě klasických otevíracích skříněk, a vyklízení z myčky bude daleko pohodlnější. Navíc skříňka s výklopem může být širší a vyklopením ji celou otevřete, zatímco v případě použití závěsů už se širší skříňky musí dělit na více dvířek.

Pokud se vám líbí kuchyně až do stropu, v nejhornějších skříňkách většinou bývá otevírání na TIP ON – tedy jen zatlačíte a dvířka se otevřou. Podrobněji se otevírání kuchyňských dvířek věnujeme na našem blogu.

vyklop-aventos

 

5. Bezúchytkové/úchytkové otevírání

Nelze napsat, že jedna nebo druhá varianta je správná. Je to otázka vkusu a také peněz. Bezúchytková kuchyň je o něco málo dražší.

Kompromisním řešením jsou profilové úchytky, které se umisťují na horní hranu dvířek, takže nejsou tak viditelné a přitom jejich cena je srovnatelná s klasickými nábytkovými úchytkami.

Nemusíte mít ani strach obě řešení zkombinovat, tedy na šuplíky a vestavné spotřebiče dát úchytky a horní skříňky volit bezúchytkově (např. na TIP ON nebo zafrézovaný úchytový profil).

zlata-profilova-uchytka-erg

 

6. Vestavné spotřebiče

Aby kuchyň působila co nejvíce kompaktně, doporučujeme zvolit vestavné spotřebiče. A to nejen ty velké, ale schované a přitom hned po ruce mohou být i menší spotřebiče, například kráječ chleba nebo tyčový mixér. Skvělou vychytávkou je potom také praktický vestavný vysavač do soklu.

109056-5_vestavny-vysavac-ritter-bvc-10-detai

110877-2_ritter-vestavny-aku-mixer-bhb-50-det111195-2_vestavny-krajec-chleba-ritter-bfs-62sl-

 

7. Organizace

V kuchyni dvojnásob platí, že každá věc by měla mít své místo. Radíme nakoupit si organizéry, stojánek na kořenky a šuplíky si rozčlenit pomocí plastových přepážek. Na dno skříněk a šuplíků jsou vhodné protiskluzové podložky, které nejen pěkně vypadají, ale také chrání před poškozením.

Sypké potraviny, které často používáte, si přesypte do dobře těsnících dóz a nejlépe si i vše popište, aby každý věděl, co kde je. A hlavně při organizaci myslete na to že, čím méně používaný předmět, tím výš jej uložte.

organizery-ergonomie-kuchyne


Věříme, že uvedené rady vám pomohly, ale pokud ještě máte nějaké dotazy, napište nám nebo zavolejte, rádi vám pomůžeme.