Jak srovnat a opravit nohy u stolu

Viklá se vám stůl? Nebo máte u stolu poškozené nohy? Koupě nového stolu není nutná. Stačí seštelovat nebo opravit nohy. A nemějte strach, není to nic složitého, zvládnete to sami.

Jak srovnat rozviklaný stůl?

Běžnou součástí stolových noh, ať jsou kovové nebo dřevěné, je tzv. rektifikace. Díky ní můžete výšku regulovat v rozmezí několika centimetrů, a stůl si tak srovnat i na ne úplně rovné podlaze.

Pokud máte stolové nohy, které regulaci neumožňují, je řešením vyrovnat mírné nerovnosti filcovými podložkami, u dřevěných noh je možné ještě seřezání na výšku nejnižší nohy.  Pozor ale na přesné měření. Doporučujeme uříznout raději o něco méně a zbytek pak zbrousit.

podlozka-pod-nohu

Jak opravit nohu ve spoji?

Nabízí se dvě možnosti – lepení pomocí dřevěných kolíků a sešroubování.

Před lepením je potřeba vybrat vhodné lepidlo (nejčastěji se používá polyuretanové lepidlo)  a spoj pořádně očistit. Po lepení spoj zafixujte svěrkou nebo něčím zatižte.

Pokud máte nohy ke stolu připevněné šroubky, utáhněte je. Když to nepomůže, musíte vyvrtat nové otvory a přišroubovat nohu o kousek dál. Pozor ale, aby nové otvory nebyly příliš blízko těch starých.

Co dělat, když jsou nohy u stolu poškozené?

U kovových noh jde jen o estetickou záležitost, takže škrábance stačí přetřít nebo přestříkat. Pokud máte u stolu nohy ze dřeva a jsou naprasklé, můžete je vytmelit, přebrousit a přetřít. Dobré zkušenosti máme s vosky ADLER.

V případě většího poškození ale doporučujeme všechny nohy koupit nové a to nejlépe nohy kovové. Ty jsou v porovnání s dřevěnými odolnější, nejen co se týče zatížení, ale také jejich povrchu.

TIP: Hojně využívané jsou k jídelním stolům také  kovové podnože. Nejen že snesou velké zatížení (což se třeba v případě, že na stůl občas vylezou děti, hodí), ale také dodají stolu moderní vzhled. A protože bývají nejčastěji v antracitovém nebo černém odstínu, skvěle ladí ke dřevěné desce.

pevna-kovova-podnoz

Pokud potřebujete s výběrem stolové nohy nebo podnože pomoci, neváhejte nás kontaktovat. Mnoho užitečných rad najdete také na našem blogu: