Jak vybrat úchytky do kuchyně?

Ukázka nábytkových úchytek v kuchyni

Navrhujete si novou kuchyň, nebo modernizujete tu starou? V obou případech se stanou úchytky do kuchyně, jedním z hlavních funkčních a designových prvků. Jaké úchytky na kuchyňskou linku tedy vybrat? Dnešní nabídka je obrovská.

Nespočetně tvarů, barev a stylů. V tomto článku vám pomůžeme s tím, abyste se lépe v jejich široké nabídce orientovali.

Jak se vyznat a zorientovat v tak široké nabídce?

Na začátku je důležité vědět do jakého stylu chceme kuchyň doladit. Od každého stylu máme jiná očekávání. U retro, provence nebo rustikálního stylu je většinou na místě kombinace úchytky s knopkou.

Pokud volíme moderní profilové úchytky, je rozhodně dobré znát požadované rozměry, a to konkrétně kuchyňských šuplíků, či korpusů. U některých typů je nabídka rozměrově omezena a je dobré poté s tímto faktem pracovat již při návrhu kuchyně.

Avšak dle mého, je asi nejzásadnější otázka vzhledu, tedy barvy a tvaru kuchyňské úchytky. Úchytka lze kombinovat se všemi dekory nebo materiály, ale můžeme se také nechat unést současnými trendy a hledat v nich inspiraci. Co je aktuálně trendy?

  • bílá, dub na kuchyňská dvířka a černé doplňky jakou jsou dřez nebo právě černé úchytky na kuchyňskou linku.
  • Odstíny šedé v kombinacích s bílou nebo dřevo dekory.
  • Samozřejmě černá kuchyň s dřevem na dvířka je také velmi trendy

Ukázka úchytek na nábytek v kuchyních

Moderní úchytky do kuchyně

Aktuálně jsou na špici profilové úchytky do kuchyně, které jsou decentní a zásadně neruší vzhled u dnes dostupných, velmi moderních materiálů na dvířka do kuchyně. Nechávají proniknout dřevo dekorům nebo také velmi moderním betonovým odstínům. Vyrábí se také v černé barvě, která rozhodně u moderní kuchyně nesmí chybět a jsou dostupné i ve variantě k přišroubování ze zadní strany dvířka. Což, je fajn k jednodušší montáži.

profilová úchytky vhodná do kuchyně

NÁŠ TIP: U profilových úchytek jde navíc většinu modelů připravit „na míru“, rozhodně se na nás obraťte a tuto možnost prověřte. (např. úchytka LUIS, RELIEF apod.)


Pokud se nejedná o profilové úchytky, je také u moderních úchytek velmi důležitá široká škála roztečí. Moderní kuchyň disponuje širokými šuplíky, které potřebují široké úchytky. Hlavně z hlediska lepší ergonomie používání zásuvky. Její výsuvy se pak nekřiví vůči korpusu a prodlužuje se jejich životnost.

Barva moderní kuchyňské úchytky hraje velkou roli. Kdysi, byl pojem moderní úchytka většinou  nabídkách nerezové oceli, chromu a podobně. Dnes nerez střída grafit s černou, převážně v matném povrchu a buď s hladkou strukturou nebo jemně zrnitou

Osobně bych mezi moderní úchytky zařadil i ty v barvách jako jsou měď nebo ocel. Jde o provedení, které kombinuje moderní styl s industry nebo rustikálním stylem a na kuchyni vypadá velmi pěkně.

černá profilová úchytka do kuchyně

Rustikální a retro úchytky do kuchyně

Obrovská škála úchytek nejen z důvodu, že rustikální a retro styl je si velmi podobný. Většina úchytek nenabízí víc než dvě, tři rozteče, avšak je k nim vyrobena knopka, stejného stylu. Která se v tomto případě používá většinou na horní dvířka, pokud to stačí s odkazem na jejich šířku, nebo se dá použít na menší šuplík.

ukázka rustikální a retro úchytek do kuchyně

Trend v tomto stylu se ubírá hlavně směrem k pestrosti barev, proto i vyznavači rustikálního stylu mají širokou škálu barev, které mohou zvolit pro svou rustikální úchytku do kuchyně.

Barvám rustikálních úchytek vládnou nejen stříbrné a zlaté odstíny

Střídají se klasické barvy mosaz, starostříbrná a jako nové barvy lze považovat provedení mědi, nebo tmavou staročernou barvu.

stříbrná staromódní úchytka do kuchyně

Mosazná úchytka do kuchyně však nemusí být nudná a jednotvárná. Tento odstín má mnoho různých typů. Základem může být patinace. Lesklý nebo matný povrch. Rozhodně je z čeho vybírat.

A co tedy retro úchytky do kuchyně? Zde bych zařadil hlavně kousky, které se snaží navodit atmosféru, jako by byly vyrobeny ručně. Úchytka je dozdobena viditelnými šroubky, nebo nýty. Černý odstín, je četně zastoupen i v této kategorii.

Porcelánové úchytky do kuchyně

Dost často lze vybírat z kombinací. A to například bílý porcelán s černou kovovou základnou úchytky. Porcelán může být buď čistý nebo s nějakým motivem. Popraskaný motiv porcelánové úchytky do kuchyně je velmi oblíbený. Působí velmi autenticky a v kuchyni vypadá parádně.

U rustikálního stylu nábytkových úchytek, převažují kovové úchytky do kuchyně to je nutné dodat. Nejčastěji se jedná o zinek.

Dřevěné úchytky do kuchyně

Podpoří přírodní vzhled kuchyně. Poslední dobou je velmi trendy kombinovat dřevěné prvky s bílou barvou a šedými odstíny. I tato barevná kombinace je použitelná pro kuchyň. Ač se to nezdá, bílá barva na kuchyňská dvířka je praktická. Hlavně tedy z hlediska údržby.

Mimo styl, tedy samotný vzhled a barvu úchytky je nutné při výběru úchytky brát jako důležité, také dostupné rozteče. Také samotnou ergonomii, je dobré vybírat úchytky, které nemají ostré hrany. V kuchyni se většinou pohybujete při práci na pracovní desce, dost často se úchytek dotýkáte nohama a podobně. Proto by ostré úchytky, s rohem nebo hranou mohly působit nekomfortně, až nebezpečně.

Samotná povrchová úprava kovové úchytky na kuchyňskou linku hraje velkou roli také v tom, jak se budete muset o úchytku starat. Novinky v jednotlivých barvách, se upínají spíš na matnou povrchovou úpravu. Je praktičtější než lesklá, jsou na ní méně vidět otisky prstů. Kuchyň není obývací stěna, ruce mohou být špinavé nebo mastné.

Čímž nechci říct, že matná povrchová úprava je 100% odolná proti otiskům, ale rozhodně zde otisky vyniknou méně než, například na úchytce v chromu.

matná úchytka do kuchyně

Jak si výběr nábytkových úchytek do kuchyně usnadnit?

Po přečtení předchozích odstavců, se možná tak úplně neposunete dál v tom, která úchytka se Vám líbí a je z Vašeho pohledu ta nejlepší pro novou kuchyň. Úchytka není televize, aby šla jednoduše vybrat, proto se snažíme všechny produkty fotit co možná nejvěrněji. Popřípadě i na nábytku, jako image fotku. Pokud, budete stále nerozhodni a nebude to stačit ke spokojenému výběru. Doporučujeme využití naši službu a úchytku si půjčit.

Půjčovna úchytek, je skvělý nástroj pro spokojený výběr, můžete si úchytku přiložit k budoucímu dekoru Vaší kuchyně, nebo stávající a skvěle posoudit, jak se k Vám hodí. Posuďte sami a seznamte se s naší PŮJČOVNOU ÚCHYTEK.

Rádi Vám také s výběrem poradíme telefonicky, oboru se věnujeme již řadu let a věřím, že známe odpovědi na všechny Vaše dotazy.

Neváhejte se s námi kontaktovat telefonicky nebo e-mailem – Rádi Vás uslyšíme.