Jak správně vybrat kuchyňská dvířka

vyber-dvirek-uvodni (1)

Kuchyňská dvířka dělají tvář kuchyně, spojují kuchyň se zbytkem interiéru a jsou nejvýraznějším designovým prvkem kuchyně. Ať už chcete dvířka k Vaší nové kuchyni nebo se Vás bude týkat výměna kuchyňských dvířek na stávající kuchyňské lince.

Po stránce designu, zabrousíme do aktuálních trendů a nabídky výrobců. Zaměříme se na jednotlivé typy kuchyňských dvířek, z hlediska použitého materiálu. A také na to jaké mají klady a zápory.

Materiál kuchyňských dvířek

Nejdříve si v krátkosti představíme materiál nosiče kuchyňských dvířek, tedy ten materiál, který je pod finální povrchovou úpravou. Nejčastěji se setkáte s materiálem “MDF”. Jedná se asi o nejlepší materiál pro výrobu kvalitních kuchyňských dvířek.

Zjednodušeně popsáno, jde o polotvrdou dřevovláknitou desku, vyrobenou pod vysokým tlakem z rozsekaného měkkého a tvrdého dřeva, které se pomocí pojiva lisuje a upraví na požadované formáty. Následně je deska upravená finální povrchovou laminací nebo například dýhováním. Tento typ nosiče je využíván také pro materiál SENOSAN. Deska je hladk a pevná.

Dále také může být nosičem dřevotříska, ovšem vzhledem k tomu, že povrch není tak hladký a pevnost je také nižší je MDF deska použita ve většině případů.

jak-vybrat-kuchynska-dvirka

Typy povrchu kuchyňských dvířek

FÓLIOVANÁ DVÍŘKA

Speciálně nanesena vrchní fólie, která dává dvířkám dekor, barvu. Před nanesením se nosič opracuje upraví se hrany na požadovaný rádius nebo se připraví vzor dvířek. Frézováním se dá také připravit úchytka do hrany dvířka. Velmi trendy záležitost.

Výhody

  • široká nabídka tvarů
  • široká nabídka barev a dřevo dekorů
  • velmi věrohodná imitace dřeva za přijatelnou cenu

Nevýhody

  • u některých hlavně levnějších fólií dekor postrádá šmrnc, a může se opakovat a vypadat uměle
  • povrch dvířek se nedá opravit

kuchynska-foliovana-dvirka

PATINOVANÁ DVÍŘKA

Jedná se o fóliovaná dvířka upravená ruční patinací. Cílem je dosáhnout vzhledu starého již používaného nábytku s duší. Každá takováto dvířka jsou originálem. Vzhledem k tomu, že jde o ruční patinaci je dobré objednat tato dvířka na celou zakázku zároveň.

Výhody

  • originální osobitý vzhled dvířka
  • více stupňů patinace
  • široký výběr tvarů

Nevýhody

  • cena

kuchynska-patinovana-dvirka

AKRYLÁTOVÁ DVÍŘKA

Jde o nalisovanou akrylátovou fólii, ohraněnou pomocí ABS hrany, laserovou technologií. Známe také jako materiál Senosan. Cílem je dosažení dokonalé hladkého povrchu a neviditelné spáry mezi hranou a plochou dvířka. Materiál je velmi odolný a u lesklých dekorů má zrcadlový povrch. Matné povrchové úpravy jsou naopak “hluboce matné” s nejvyšší odolností povrchu a speciální odolností proti otiskům prstů.

Výhody

  • vysoce odolný materiál
  • bezspárá dvířka díky laserem lepené hraně
  • lesklé, matné a metalízové provedení
  • u matných barev zvýšená odolnost proti otiskům prstů

Nevýhody

  • absence dřevodekorů
  • není možné vyrobit dvířka frézovaná na povrchu

kuchynska-dvirka-cervena

LAKOVANÁ DVÍŘKA

Záležitost zejména pro moderní interiéry. Lakovat se dá v lesklém nebo matném provedení. Do dvířka se dá vyfrézovat úchytka a následně přelakovat. Kuchyňské dvířko poté působí jako celek bez viditelné hrany. Nejčastější volba je bílá barva, ovšem nabídka lakovaných dvířek je téměř neomezena. Vycházet lze ze stupnice odstínů RAL a NCS, tedy více než 2000 odstínů a barev.

Výhody

  • široká škála odstínů a barev
  • luxusní vzhled
  • možnost zafrézované úchytky

Nevýhody

  • povrch náchylný k poškození
  • vyšší cena

kuchynska-lakovana-dvirka

Jak vybrat kuchyňská dvířka?

Samotný výběr lze rozdělit do několika kroků.

1. Rozpočet na nová dvířka ke kuchyňské lince

Hned na počátku je dobré vědět, kolik chceme do změny investovat. Cenově nejpřijatelnější jsou fóliovaná dvířka. K nižší ceně jsou k dostání velmi moderní a krásné fólie a velmi věrně imitující dřevo.

Kuchyňská akrylátová dvířka SENOSAN jsou takový zlatý střed, uplatní se ovšem jen v modernějším pojetí kuchyně nebo interiéru. Skvěle ladí s profilovou úchytkou a za svou cenu budou praktické na údržbu a krásné zároveň.

Jako nejdražší varianta jsou lakovaná dvířka, pokud nejde o bílou barvu, ta je nejpoužívanější, proto je její cena nižší. Další barvy jsou dražší, výsledek však oceníte. Lesklé povrchy se také velmi dobře udržují. A výhodou je možnost přesné kombinace barev s dalšími prvky v interiéru díky barevným možnostem lakovaných dvířek.

2. Styl kuchyně nebo interiéru

Musíte se rozmyslet a vědět jaký styl kuchyňských dvířek a interiéru chcete zvolit. Poté budete vědět jaké jsou možnosti z hlediska typů materiálu kuchyňských dvířek. A jaké jsou možnosti použití úchytek na kuchyňskou linku.

  • Rustikální styl kuchyně - nabízí se možnost použití fóliovaných dvířek, nebo ručně patinovaných dvířek. Vše v kombinaci s frézovaným tvarem dvířka. Vyznavači venkovského stylu nebo stylu provence určitě zvolí tento typ dvířek.

rustikalne-zarizena-kuchyn

  • Moderní styl kuchyně - pro tento typ se nejčastěji používají dvířka s ostrým radiusem na hraně. Lze je vyrobit ze všech typů dvířek. Fóliovaná, lakovaná nebo akrylátová dvířka SENOSAN. U fóliovaných dvířek lze vybírat z moderních dekorů. Uni barev nebo dřevin. V moderním pojetí se lze také setkat s kombinací dřeva a například bílé lesklé.

moderni-kuchyn

Dá se říct, že vzhledem k praktičnosti se oba zmíněné styly přizpůsobily a je možné mít velká dvířka pro široké šuplíky v rustikálním stylu. Pokud se tedy rozhodnete v jakém stylu zařídíte Váš interiér a celou kuchyň, doporučuji se zamyslet nad plánováním skříněk a jejich vybavení. Tedy v případě, že se rozhodnete pro kuchyň novou.

Pokud se jedná o rekonstrukci kuchyně, jste do jisté míry limitováni rozvržením rekonstruované kuchyně. Jde tedy o to dodržet dané rozměry a vše jednoduše přizpůsobit současnému stavu z hlediska rozměrů a dát kuchyni nový dech barvou nebo tvarem kuchyňských dvířek.

3. Způsob otevírání kuchyňských dvířek

Abyste s novými dvířky byly spokojení, je určitě potřeba vzít v potaz i jejich způsob otevírání. Dnes je nabídka široká a všichni přední výrobci kování se snaží myslet především na to, aby byla jednoduchá montáž a kování fungovalo dlouhou dobu.

Mezi základní způsoby otevírání kuchyňských dvířek patří:

  • Závěsy
  • Výklopy
  • Výsuvy

Závěsy

Závěsy jsou v nabídce s tlumením, bez tlumení nebo pro technologii bezúchytkového otevírání. Nabídka umí vybavit téměř každou situaci, úhlový korpus nebo rohovou skříňku. Jedná se o nejlevnější variantu, ale nevýhodou je, že dvířka více zavazí v prostoru než v případě výklopů.

zaves-kuchynska-dvirka

Výklopy

Výklopy - kování s největší dynamikou rozvoje v nabídce. Vládne výrobce BLUM, výklopy AVENTOS jsou velmi kvalitní, s dlouhou životností a přívětivou funkčností. Dá se říct, že postupně střídají klasické písty. Velkou výhodou výklopů AVENTOS na jedno dvířko (HK-TOP, HK-S) je, že nepotřebují ke své funkci závěsy. Jejich montáž je tak velmi jednoduchá.

vyklop-aventos

Výsuvy

Výsuvy zejména pro zásuvka s bočnicí dnes hrají v kuchyni hlavní roli. Jsou funkční, maximálně využívají prostor v korpusu. Nabídka je široká, mnoho barev a výšek nebo typů bočnic. Způsob otevírání je dle nejvyšších standardů a to s tlumením nebo bezúchytkové. Na nejmodernějších typech lze tyto dva způsoby otevírání dokonce kombinovat.

vysuv-kuchynska-dvirka

Jak tedy dvířka plánovat?

Uživatelsky ideální jsou zásuvky neboli kuchyňské šuplíky. Talíře, hrnce nebo zásoby potravin v nich jsou dobře dostupné. Nic není schováno vzadu ve skříňce. Mají své místo a vše je přehledné. Zásuvky navíc můžete opatřit příborníky nebo dělením, které vše drží na svém místě a celkově zvyšují pořádek v kuchyňských zásuvkách. Proto pokud je to možné, dejte přednost takovému řešení před poličkami v klasickém korpusu s dvířky na závěsech.

Nejčastěji se v kuchyni plánuje rozvržení na dvě vyšší zásuvky a jednu nízkou. Nízká například na příbory nebo vařečky a podobně. Vyšší na nádobí nebo potraviny.Pod dřez se většinou plánuje odpadkový koš. Vzhledem k sifonu pod dřezem je to ideální řešení optimálního využití prostoru.

Korpusů je však rozhodně více typů, většinou však na to nemá typ dvířka vliv a lze vyrobit na míru téměř jakýkoliv rozměr. Jediné omezení je maximálním a minimální rozměrem. Tyto rozměry se liší dle typu dvířka.

Jako doplněk k dvířkům, mohou být takzvané “věncové lišty” které jsou dostupné v několika tvarech a příslušných barvách, dle dvířka. Lišty zdobí většinou horní skříňky v kuchyni.

kuchynska-dvirka-a-vencove-listy

Kuchyňská dvířka jsou velká věc, jelikož vytváří požadovanou atmosféru v interiéru. Jejich použití není omezeno jen na kuchyň. Využijete je na jakémkoliv kusu nábytku a jejich možnosti jsou obrovské. Je však nutné si uvědomit, že použití v kuchyni je velmi intenzivní, a proto je dobré čas od času dvířkům věnovat náležitou péči. Po čase mohou začít dvířka padat, nebo mít jiné povrchové vady, a proto je dobré vědět, jak kuchyňská dvířka opravit.

Pokud si stále nejste s výběrem jisti a budete chtít poradit či si například zapůjčit vzorník fólií, ozvěte se nám, rádi Vás uslyšíme a zodpovíme všechny potřebné dotazy.