7 rad při výběru nábytkových noh

nohy-clanek-uvodni

Víte, jaký je rozdíl mezi stolovou nohou a podnoží? Jaká je standardní výška jídelního nebo pracovního stolu? A jak je to v případě konferenčního stolku? Vše podstatné, na co byste při nákupu nábytkových noh neměli zapomenout, jsme sepsali do následujících 7 bodů.

1. Typ

Je jasné, že nejprve je nutné si ujasnit, k jakému typu nábytku budete nohu potřebovat.

Nábytkové nohy se dělí do těchto 4 skupin:

  • Stolové nohy – jedná se o samostatné nohy určené k jídelním, konferenčním nebo pracovním stolům. V závislosti na rozměrech stolové desky je noh více, ale může být i jedna centrální noha.

  • Stolové podnože – skládají se nejčastěji ze dvou noh (někdy i čtyř), které jsou k sobě například svařené nebo přišroubované. Využití najdou u jídelních, pracovních i konferenčních stolů.

  • Nábytkové nožky – jsou nižší než stolové nohy, využívají se pod skříňky, noční stolky či komody.

  • Rektifikační nožky – nejčastěji se používají pro kuchyňské linky, nejsou viditelné, jsou skryté za soklem.

 

Samozřejmě k sortimentu nábytkových noh patří i příslušenství, především se jedná o nábytkové kluzáky, kolečka a filcové podložky pod nohy.

 

2. Materiál

Nejčastěji je kování pod nábytek kovové, ale může být i dřevěné, případně plastové. Kov je nejžádanější kvůli stabilnosti a odolnosti (nevadí mu vlhkost, tudíž nemusíte mít obavy, když kolem noh budete vytírat mokrým hadrem). Kovové nohy mají většinou pískovanou povrchovou úpravu, tedy povrch není zcela hladký, ale má mírně drsné vroubky. Díky tomu je vzhled krásně matný a především tato povrchová úprava skryje jednotlivé spoje a nedokonalosti oceli. Dřevěné nohy jsou vyrobeny z tvrdého dřeva (dub, buk) a povrch bývá lakovaný nebo surový.

161805-4_nabytkova-nozka-drevena-dub145294-4_nabytkova-nozka-nyko-200-mm-s-rektifikaci-cern145465-7_nabytkova-nozka-ny

 

3. Výška

Standardně bývá výška jídelního stolu kolem 750 mm, takže vzhledem k výšce desky, se nejčastěji používají stolové nohy a podnoží s výškou 710 či 720 mm. Stejně vysoké bývají i nohy k psacímu stolu, v případě konferenčních stolků je výška nižší kolem 400 mm, někdy i jen 200 mm. Nožky pod nábytek většinou bývají od 100 do 200 mm.

U stolů pro děti doporučujeme zvolit nastavitelné stolové nohy, které se přizpůsobí momentální výšce (samozřejmě je nutné mít i výškově nastavitelnou židli). Vzhledem k oblíbenosti home office jsou žádané rovněž nastavitelné podnože, u nichž si manuálně nebo elektricky nastavíte požadovanou výšku. Během chvilky tak můžete u počítače i stát.


TIP: Máte malý byt a potřebujete, aby se vám jídelní nebo psací stůl skládal? U nás najdete sklápěcí (skládací) nohy.


 elektricky-nastavitelne-stoly

 

4. Nosnost

Nosnost nábytkových noh bývá minimálně 50 kg (pro jeden kus), což je tedy zcela dostačující. Především je ale potřeba pamatovat na to, že noha zatížení snese, pokud bude stůl na místě. Jestliže ho budete posunovat zatížený, může se spoj vylomit.

stolova-podnoz-clanek

 

5. Barva

Nejoblíbenější je černá barva. Černé nábytkové nohy skvěle ladí se dřevem, bílou i dalšími barvami a také je praktická vzhledem k údržbě. Samozřejmě ale jsou k dispozici i jiné barvy, například v naší nabídce najdete nábytkové nohy v grafitové, bílé, stříbrné či zlaté.

cerne-nohy-ke-stolu-se-drevem

 

6. Tvar

Vzhledem k současné oblibě minimalismu a industriálního stylu jsou žádané hranaté nohy, ale k dostání jsou i nohy kruhového tvaru. Zvolit můžete i odlehčenější verzi (ve stylu „na kuřích nožkách“), které jsou například u noh RAPTOR či SVEN.

157650-2_nabytkova-noha-sven-406-mm-detail          157590_stolova-hoha-raptor 

 

7. Design

Aby byl interiér co nejlépe sladěný, dodávají výrobci nábytkové nohy a podnože v různých výškách. Také u nás seženete nohy v těchto kolekcích, v případě dotazů se na nás neváhejte obrátit.


TIP: Líbí se vám industriální styl? Seženete u nás kromě nábytkových noh také policové konzole.