Jak opravit a srovnat kuchyňská dvířka?

Kuchyňská dvířka jsou dekorativní součástí každé kuchyně. Jejich dobrá funkce je stejně důležitá jako jejich vzhled. Nikdo nechce mít nefunkční, nedovírající kuchyňská dvířka, která neladí hranou s vedlejšími dvířky, a kazí tak celkový dojem z kuchyně. Pokud se vám to stalo, je důležité nečekat a pustit se do opravy dvířek kuchyňské linky ihned.

Z počátku problému lze problém řešit seřízením pantů dvířek, a vše tak vyřešit rychle a levně. Ovšem co když problém trvá déle, nebo panty prasknou? I to má své řešení. Pojďme se tedy podívat na to jak seřídit panty kuchyňských dvířek. Jak vlastně funguje pant na dvířka a také jaké jsou další možnosti otevírání dvířek v kuchyni.

Jak funguje pant pro kuchyňská dvířka?

Dnes je to velmi technicky pokročilé kování, které dělá kuchyň pohodlnou a příjemnou pro její používání. Pant se montuje do předvrtaného otvoru (nejčastěji o průměru 35 mm) do kuchyňských dvířek. A následně se upevní na podložku, která je namontována do boční stěny korpusu.

panty_druhy

Kuchyňská dvířka osazena panty se nasadí a seřídí. Moderní panty, dovolují seřídit dvířka do tří stran, uvedeme si jako příklad seřízení závěsů výrobce BLUM modelové řady CLIP TOP, které jsou špičkou dnešní doby.

Na moderním pantu vám může chybět jeden šroubek. Sloužil k upevnění pantu k podložce. Což nahradilo klipové řešení, tj. pant se na podložku zacvakne a drží. Sundat jej můžete pomocí páčky na konci těla pantu.

Jak tedy opravit kuchyňská dvířka, pokud nesedí?

Je to jednoduché. Dá se předpokládat, že seřízení budete schopni provést podobně jako na videonávodech níže. Většina nábytkových pantů funguje na podobném principu, tj. jednotlivé excentrické šrouby nebo podložky seřizují závěsy do stejného směru.

  1. Zavřete dvířka kuchyně.
  2. Pohledem zjistěte, jak jsou dvířka vyosená a který způsob seřízení pantů dvířek vám pomůže.
  3. Pokud nejsou dvířka stejně na hloubku nebo nemají stejné stranové rozestupy, ideální pozice dvířek docílíte pomocí šroubů na pantu.
  4. Často však dvířka nesedí na výšku - vůči pracovní desky nebo například sousednímu dvířku. Zde pozici nastavíte pomocí podložky. Mohou být dva typy podložky.
    1. Podložka na vruty - zde seřídíte povolením vrutů. Na obou podložkách, aby nedocházelo k pnutí. Dvířka zvednete a vruty dotáhnete.
    2. Podložky s excentrickým nastavením výšky - u těchto typů podložek, jednoduše pomocí šroubováků nastavíte výšku dvířka.

podlozka_vrutpodlozka_inserta

Jak seřídit vyčnívající dvířka na hloubku vůči korpusu?

Pokud vám dvířko vyčnívá od sousedního nebo se také dá říct, že správně nedoléhá na korpus. Lze jej seřídit na hloubku vůči korpusu. Jedná se o seřízení pozice pantu na podložce. V následujícím videu si lze udělat bližší představu.

Jak seřídit padající dvířka?

Kuchyňské dvířko nemá stejnou mezeru vůči sousednímu dvířku nebo okraji korpusu po celé své výšce. Může působit jako “padající nebo křivé dvířko”. Tento problém lze vyřešit jednoduchým nastavením výšky pantu vůči podložce na korpusu. Toto nastavení můžete ladit za pomocí šroubu, z pravidla na přední straně pantu. Již při prvním otočení uvidíte jak se otevřené dvířko pohybuje směrem doleva nebo doprava. Při zavření se změní jeho odstup od okraje sousedního dvířka.

Jak seřídit celkově upadlé dvířko?

Horní nebo spodní hrana po celé své délce nelícuje se spodním okrajem korpusu nebo dvířkem nad horní hranou. Tento problém vyřešíte pomocí nastavení pozice podložky. Pokud máte podložku vybavenou excentrem, je toto nastavení jednoduché. Právě pomocí excentrického šroubu na podložce. Pokud ne, musíte povolit vruty na podložce, dvířko přizvednout a následně zatáhnout zpět.

Výměna kuchyňských dvířek?

Nejdou již dvířka uspokojivě seřídit? Nebo jsou zničená, prasklá nebo se vám zkrátka už nelíbí? Nemusíte hned uvažovat o koupi celé kuchyňské linky. Levnějším řešením je výměna dvířek. Tak si pojďme v krátkosti prozkoumat nabídku kuchyňských dvířek a postup při takové výměně.

kuchynska-dvirka-1 (1)

Možnosti máte široké, není řečeno, že musí jít o moderní styl. Držet se můžete klasického stylu dvířek, nebo zvolit originální patinovaná kuchyňská dvířka. Nejodolnější materiál v naší nabídce kuchyňských dvířek je rozhodně Senosan.

Kuchyňská dvířka ze Senosanu jsou olepena ABS hranou. Laserovou technologií lepení. Jsou velmi odolná proti nárazu a oděru (běžných v kuchyni).

lepeni_laser

Na výběr je matná nebo lesklá povrchová úprava a velmi široká škála barevných odstínů. Mezi stálice patří rozhodně bílá.

bila-kuchynska-dvirka

Velmi oblíbená jsou například dvířka patinovaná, která navozují postaršený dojem v kuchyni. Patina je velmi originální a dá se říct, že každá kuchyňská dvířka jsou originál. Nejde totiž o strojovou úpravu, ale o ruční práci patinování.

Nebo se můžete držet klasiky. Fóliovaná dvířka nabízena v mnoha trendy odstínech. Uni barva nebo dřevodekor, včetně moderních dřevin navozujících dojem rostlého dřeva.

kuchynska-dvirka-2

Výměna kuchyňských dvířek svépomoci

Pokud se tedy rozhodnete a vyberete si, nabízí se vyměnit si kuchyňská dvířka svépomocí. Jde o proces jednoduchý. Z našich zkušeností doporučujeme tento postup:

  1. Vyberte si styl a dekor nových dvířek. Pro jednodušší výběr odstínu a provedení kuchyňských dvířek vám můžeme půjčit vzorník fólií.
  2. Změřte stávající dvířka, a pokud nechcete změnu v rozložení, přizpůsobte rozměry.
  3. Pro zpracování je dobré znát značku kování, které v kuchyni máte (lze nám zaslat foto, abychom vše probrali a správně identifikovali) a zapůjčte si příslušné šablony k navrtání dvířek. O všem se s námi můžete poradit. Zavolejte nám, rádi vás uslyšíme.
  4. Nasaďte kuchyňská dvířka a seřiďte vzniklé mezery mezi dvířky. Vše jde jednoduše na kování.

prace_se_sablonou_ecodrill

Kuchyňská dvířka tvoří tvář kuchyně a kuchyně je prostor, kde trávíte mnoho času. Je tedy důležité, abyste v tomto prostoru měli radost a dobrý pocit. Ukázali jsme si, že seřízení nebo oprava dvířek není nic složitého a dá se zvládnout. Také výměna samotných dvířek nemusí být nereálný proces. Pokud se tedy k jednomu z kroků rozhodnete, obraťte se na nás rádi Vám s postupem poradíme.