Jak využít prostor pod kuchyňským dřezem

prostor-pod-drezem-uvod

Přemýšlíte, kam umístit tablety do myčky, odpad nebo třeba čisticí prostředky? Nejlogičtější se zdá být umístění pod dřezem. Tento prostor, přestože je narušený vedením sifonu, totiž v sobě skýtá drahocenné centimetry, a to ať je pod dřezem výsuvný šuplík, nebo klasická skříňka s otevíracími dvířky.

Když máte pod dřezem šuplík

Za nás je tato varianta určitě výhodnější než skříňka s dvířky. Nejen kvůli příjemnější obsluze, ale i přehlednosti. Pokud tedy rozvržení kuchyňské linky teprve plánujete, doporučujeme pod dřez zvolit šuplík (nejlépe širší, alespoň 60 cm) a do detailu si promyslet, co všechno byste pod dřezem mohli ukládat. Pro snazší údržbu dejte na dno šuplíku protiskluzovou podložku.

A pro zpevnění šuplíku pod dřezem doporučujeme hliníkovou vzpěru.

Využijte horní část zásuvky

Velmi dobře se totiž dá využít i prostor, kde vede sifon. S kováním Blum vám šikovný truhlář vyrobí výsuv do tvaru písmene U a pomocí rozdělovníků si tak velmi přehledně uložíte drobné předměty, jako jsou tablety do myčky, drátěnky, houbičky, hadry či sáčky do košů.

zasuvka-pod-drez-do-u

Další variantou, kterou ocení především příznivci minimalismu, je možnost skryté skříňky. To znamená, že zvenku by byl vidět jen jeden velký šuplík, ale v něm je v horní části skrytá zásuvka, která je zase kvůli sifonu „vykousnutá“.

zasuvka-pod-drez

Koš je pod dřezem ideálním řešením

A co dát do velké (spodní) části šuplíku? Kvůli vedení sifonu a tedy z hygienických důvodů nedoporučujeme umisťování potraviny a nádobí, ale nejlepší je sem dát odpadkový koš. Na výběr máte v našem e-shopu z levnějších, které drží ve vložkách a vedle nich jsou malé misky na drobnosti, nebo dražších vestavných košů Blanco. Podrobněji jsme jednotlivé typy košů rozebrali v našem blogu v článku: Jak vybrat odpadkový koš do kuchyně.

TIP: Nejpraktičtější jsou vestavné koše s automatickým výjezdem (pomocí servo drive nebo přes nožní ovládání) – jen nohou krátce kopnete a koš vyjede. Nezašpiníte si tak koš, ani úchytku či dvířka. Výhodné je zvolit koše s pevným horním víkem, které poslouží jako polička.

Když máte pod dřezem skříňku s otevíracími dvířky

Toto bývá standardem ve starších kuchyních a nebojte i tak, lze mít prostor pod dřezem přehledný. Opět radíme sem umístit nádobu na odpad. Najdete u nás 2 typy odpadkových košů – jedny jsou se závěsy, druhé se montují na dvířka.

Zbývající prostor doplňte úložnými boxy, případně poličkami z drátěného programu. Praktické je rovněž přidělat z vnitřní strany háčky, na které pověsíte třeba chňapky nebo utěrku. Jen vždy myslete na to, abyste k věcem, které používáte často (například smetáček s lopatkou) měli snadný přístup.

RADA: Nezapomeňte zajistit snadný přístup k sifonu pro případnou údržbu. A pokud teprve vybíráte dřez, podívejte se i na tvar sifonu, ať si můžete dopřát prostor pod dřezem co největší (a dát si tak třeba vyšší koš).