Jak vyčistit a pečovat o odpadkový koš

kose-uvodni-fotka

Čištění odpadkového koše není žádná věda, ale našich pár tipů vám pomůže, co dělat, aby čištění bylo potřeba co nejméně. Navíc poradíme, jak eliminovat zápach z koše.

Prevence je základ

Koho by bavilo umývání odpadkového koše, že? Abyste tuto neoblíbenou práci dělali co nejméně, radíme:

  • Vždycky dávejte do koše sáček/pytel a pohlídejte si, aby rozměrově pasoval.  Především je to důležité u vestavných košů do šuplíků, které bývají širší. Sáček musí být také dostatečně pevný (pokud chcete ušetřit, jde do menších košů použít i třeba plastový obal od krabic nebo větších balení, např. od toaletního papíru).
  • Zbytky jídla a další organický odpad zabalte do sáčku nebo novin. Stejně tak je dobré vymýt před vyhozením obaly vodou (nejen, že eliminujete vylití zbytků mléka či kečupu, ale vymýváním pomůžete k lepší recyklaci obalů).
  • Nepřeplňujte koš a nepřežeňte to také s jeho velikostí.
  • Kvůli eliminaci zápachu a udržení hygieny koš pravidelně vynášejte. Frekvence záleží na množství odpadu a jeho druhu. Papír nebo plast klidně postačí vynést jednou za týden, ale organický odpad (nebo směsný se zbytky jídla) vyneste do jednoho či dvou dnů.
  • Zvolte koš, kterého se nemusíte dotýkat. Do kuchyně nejsou vhodné koše s kolébkovým víkem, protože ho špinavýma rukama velmi snadno znečistíte. Nejpraktičtější jsou vestavné koše s automatickým výjezdem (pomocí servo drive nebo přes nožní ovládání) – jen nohou krátce kopnete a koš vyjede. Nezašpiníte tak koš, ani úchytku či dvířka.

TIP: Pokud plánujete si pořizovat novou kuchyňskou linku, naplánujte si umístění odpadkového koše a také jeho typ. Z naší zkušenosti jsou zákazníci spokojeni s vestavěným košem pod dřezem. Nejlépe, když má více oddílů, abyste odpad mohli rovnou třídit.

Čištění koše krok za krokem

  • Potřebovat budete dva hadry (suchý a mokrý), kbelík s teplou vodou a tekutým saponátem, případně můžete předtím koš nechat odmočit ve vaně s vodou.
  • Koš omyjete vodou se saponátem (nepoužívejte abrazivní čistič), pak opláchnete čistou vodou a nakonec utřete dosucha (nebo necháte vyschnout – ale opravdu pořádně, aby se pak v koši nedělala plíseň).
  • Pokud je koš více znečištěn, použijte octový roztok nebo pastu z jedlé sody. Octový roztok si připravíte z octa a vody, ředíte ve stejném poměru. Na pastu z jedlé sody postačí 5 až 10 lžic sody a stejné množství vody. Obojí vám nejen pomůže s vyčištěním, ale také s neutralizací pachů.
  • Jestli máte k dispozici wapku (vysokotlaký čistič), budete mít čištění ještě rychlejší. Především wapku oceníte při čištění popelnice. Vždy nádobu umístěte na bok, aby špinavá voda rovnou vytékala pryč.

Na zápach pomůže soda

Jestli bojujete se zapáchajícím košem, kromě jeho pravidelného vynášení vám pomůže, když na dno koše nasypete tenkou vrstvu jedlé sody. Stejně jako soda dokáže zápach eliminovat aktivní uhlí nebo lněné semínko (stačí dát do sáčku a umístit na spodek koše pod sáček). Pokud hledáte sofistikovanější řešení, jsou na prodej i navoněné sáčky nebo takové, které pachy pohlcují.

RADA: Často zákazníci řeší, jestli u vestavných košů musí být víka, zda koš bez víka nebude zapáchat. Podle našich zkušeností při pravidelném vynášení (především organického odpadu) problém u košů bez víka se zápachem nebývá.

Potřebujete se ještě na něco zeptat? Ozvěte se, rádi poradíme.