Jak správně vybrat věšáky do interiéru?

Součástí téměř každého funkčního interiéru je nábytkový věšák. Může se jednat o věšák na bundy, na utěrky o háček na klíče nebo věšák na dveře. Je téměř jedno jak věšák použijete, protože v každém případě Vám musí dělat radost tím, že bude užitečný a do interiéru se hodí. Měl by být robustní a pevný, ať co nejlépe plní svůj účel a nezlomí se po prvním použití.

vesaky-na-klice-ukazka

Vybírat si dnes můžete z široké nabídky věšáků a háčků. Při výběru je důležitý vzhled, styl a také to, jakým způsobem se věšák montuje. Způsob montáže je klíčový, protože ne vždy, Vám dovolí podklad (stěna, lamino, obklad apod.) libovolnou montáž. Co se týká vzhledu, tak si každý zařadí věšák do svého stylu interiéru. Nejširší nabídku najdete v kategorii rustikálních (starožitných) věšáků a u moderních designových věšáku.

Pojďme tedy projít výběr věšáků vhodných do Vašeho interiéru...

Jak rozdělit věšáky z hlediska stylu a jaké jsou možnosti?

Rustikální věšáky, patří k velmi oblíbeným stylům věšáků a celkově rustikální styl v interiéru, je velmi oblíbený a mnohdy se dá říct i vracející se do módy. Jde o styl, vyznačující se různými specifickými rysy kování, mnohdy až historicky starožitnými tvary. Hlavním znakem rustikálních věšáků je tedy tvar a barva. Dva nejčastější odstíny nebo povrchové úpravy jsou mosaz a stříbro. Oba v úpravě patina (v rámci cíleného postaršení vzhledu). A povrchy lesklé nebo matné.

mosazne-vesaky-a-hacky

Rustikální věšáky, jsou také většinou dostupné ve větších i menších variantách. Malý věšák slouží na menší věci. Také může posloužit jako věšák na klíče. Velký věšák je typicky na oblečení, čepice nebo třeba deštník. Některé typy rustikálních věšáku lze kombinovat i s úchytkou, mají stejný design a barvu. Ve výsledku vytvoříte dokonale slazenou sestavu na Vašem nábytku.

Moderní designové věšáky, nejobsáhlejší kategorie co se týká šířky nabídky. Zde se každý výrobce snaží zaujmout a nabídnout originální řešení moderního věšáku. Cílem je tedy vyhovět nejnáročnějším požadavkům na design a připravit design, tak aby se skvěle hodil do moderního interiéru.

Barevně, se nejčastěji jedná o černé kovové věšáky nebo nerezové věšáky. Může se také jednat o kombinace více povrchových úprav.

Tvarově je nejrozsáhlejší nabídka jednoduchých moderních věšáků, bez zbytečných zaoblení. Velmi trendy se také považuje vzhled, který neruší šroubky nebo vruty, tyto věšáky se montují ze zadní strany.

moderni-vesaky-na-obleceni

Montáž je dobré promyslet. Hlavně pokud je typ montáže ze zadní strany. Takový věšák nejde připevnit přímo na zeď. Jen v případě, že se jedná o jednošroubovou variantu. Zde můžete použít tzv. kombi-šroub, který disponuje správným závitem. Nebo použít obklad z deskových materiálu (dýha, lamino apod.)

Jaké jsou tedy typy montáže? A na co si dát pozor?

Je to jednoduché:

  • Věšák montovaný z přední strany na zeď nebo obklad z dřevotřísky, dřeva
    • Tento typ věšáku lze namontovat jen z přední strany pomocí vrutu montovaného do hmoždinky, pokud jde o montáž na zeď.
    • Některé věšáky mají v balení montážní destičky, na které se následně věšák montuje - zde je montáž stejná.
    • Pokud je používáte obklad například z lamina, není nutná hmoždinka, použijeme pouze přiložené vruty - montáž přímo do obkladu.
    • Materiál věšáku - doporučujeme kov nebo dřevo - pevnost je důležitá.
    • Při montáži do sádrokartonu je důležité použít správné hmoždinky
  • Věšák montovaný ze zadní strany desky/obkladu
    • Tento typ věšáku lze jednoduše nasadit na dveře nebo deskové materiály.
    • Montážní sada součástí, nejčastěji jde o okrasný šroub. Délka šroubu lze přizpůsobit.
  • Věšák na dveře nebo dvířka
    • Nejde použít na “bezfalcové dveře”.
    • Skvěle se hodí do koupelny.
    • Jednoduchá montáž, pouze se nasadí z horní strany.

Celkově nedoporučujeme věšáky k nalepení, pokud se dokonale neodmastí povrch může věšák padat.

Co dodržet u montáže?

Montáž věšáku je většinou jednoduchá. Nejdůležitější je asi dobře vyměřit pozici, kde se bude věšák nacházet. Tedy přesně v jaké výšce. Rozhodně je dobré zohlednit jestli jsou doma i děti, aby pak pro své věci nemuseli vyskakovat. Může dojít ke zničení věšáku, oděvu nebo třeba k pádu.

Je také velmi důležité věšák připevnit k podkladu tak, aby neměl žádnou vůli v pohybu. Byť i menší vyklání, může zanedlouho vést k ulomení věšáku. Proto využijte všechny montážní otvory k připevnění věšáku.

vesak-ve-tvaru-vetvickyvesak-home-sweet-homedesignovy-vesak

Jak rozdělit věšáky dle způsobu použití? Základní tipy ke správnému výběru.

Pokud vybíráte věšák do předsíně, doporučujeme vybírat z variant, kde je malý i velký věšák. Lze pak použít stejný design například u věšáku na klíče a u věšáku na kabáty. Dost často však můžete nalézt v souvisejících produktech i nábytkovou úchytku ve stejném designu. Vaše předsíň pak bude dokonale sladěna. U moderního stylu věšáků, jsou však dost často dostupné designové jednověšáky, které jsou vhodné i jako věšák na kabáty. Obzvlášť v zimě je dobré myslet na pevnost věšáku. Kabáty jsou těžší a věšáky se mohou jednoduše zlomit.

V koupelně potřebujete věšák na zeď, který udrží ručník nebo župan. Není proto tak důležité využívat velké věšáky. Postačí ty menší. Co je však důležitější, je jednoduchá montáž. V koupelně se nejčastěji věšáky montují na keramický obklad. Otvor pro hmoždinku se dělá hůř. V krajním případě se do koupelny skvěle hodí věšák na dveře, lze ho použít i na dvířka u koupelnové skříňky, pro zavěšení menších ručníků.

A co dětské věšáky? Tato kategorie věšáků má také svou nabídku. Nejčastěji jsou věšáky vyrobeny z plastu. Mají různá motivy a jsou barevné. Zpestří dětem pokoj a jsou funkční.

detske-vesaky-na-obleceni (1)

Obecně však lze nábytkové věšáky použít kdekoliv, mimo zmíněné příklady. Využijte širokou nabídku barev a tvarů a vylaďte si svůj interiér. Věšák může být velkou dominantou nábytku a rozhodně zvýší jeho užitnou hodnotu.

Jaký tedy zvolit věšák do Vašeho interiéru?

Zodpovědět tuto otázku není rozhodně jednoduché. Nabídka je obrovská a najít tu správnou volbu je složité. Proto není nic jednoduššího než si od nás půjčit vzorky věšáků, vše důkladně a hlavně v klidu doma fyzicky probrat, přiměřit a přirovnat u Vás doma k dekorům nábytku. Koupíte pak zcela jistě věšák, na který rádi něco pověsíte.

Typ montáže je asi největším úskalím, proto pokud si nebudete jen trošku jisti, neváhejte nás kontaktovat, a my Vám rádi s montáží poradíme.