Třídění odpadu: Jak na to?

jak-spravne-tridit-odpad

Víte, že Česko patří k evropským rekordmanům v třídění odpadu? Ano, ročně se vytřídí více než jeden milion tun obalových odpadů. To ale neznamená, že není co zlepšovat. Důležité je totiž nejenom třídit, ale třídit opravdu správně.

Jak na to? Nejefektivnější je třídění odpadu doma

Abyste se vyhnuli přehrabávání v odpadkovém koši a složitému hledání obalů určených k recyklaci, je nejlepší mít doma nádoby, do kterých jednotlivé materiály rovnou roztřídíte. Na trhu je dnes hodně systémů odpadkových košů, ať již volně stojících nebo vložených do kuchyňského šuplíku.

trideni-odpadu-doma

Praktické jsou barevně odlišené koše

Aby třídění odpadu bylo co nejsnazší, dají se koupit koše s barevným označením, které je stejné jako u velkých kontejnerů. Doporučujeme zvolit koše s větším obsahem pro plasty a papír, pro ostatní odpad postačí menší nádoby. Nejlepší umístění je v šuplíku pod dřezem. Ideálně když je vybavený systémem SERVO-DRIVE. Díky tomu stačí jen mírně nohou kopnout do čílka a šuplík se sám otevře. Především to oceníte, když máte mokré ruce nebo je máte obě plné.

system-kosu-sinks-practiko-800-pro-vlozeni-do-zasuvky

Pokud hledáte levnější řešení, než jsou odpadkové koše, použijte papírové krabice či velké plastové tašky, které také bývají v barvách podle materiálu. Mínusem krabic je menší odolnost a horší estetický vzhled. Také tašky nevypadají tak dobře a mají horší stabilitu.

Váháte, kam daný odpad patří?

Se správným tříděním odpadu pomohou určité symboly. Například značka trojúhelníku s plnými šipkami značí možnost recyklace. Bývá doplněna číslem, které označuje daný materiál.

Plasty mají čísla 1 až 19, papír 20 až 39, kovy 40 až 49 a sklo 70 až 79.

trideni-odpadu-symboly (1) (1)

Kontejnery na třídění odpadu mají informační polepy

Je všeobecně známo, že kontejnery jsou barevně odlišeny podle typu materiálu, ale není nutné, abyste si všechny barvy pamatovali. Na kontejneru je vždy uvedeno, co tam patří a také co tam naopak nepatří. Kromě správného rozdělení nezapomínejte, aby odpad byl bez jídla a co nejvíce čistý. Například láhev hodně znečištěná olejem se nemůže zrecyklovat. Buď ji tedy vymyjte a nebo do ní sbírejte další použitý olej a pak ji vyhoďte do popelnice s fialovým víkem.

Základní rady při třídění nejběžnějších odpadů

kam-tridit-odpad

Třídění papíru

Papírové obaly, noviny, krabice, ruličky od toaletního papíru, kartony od vajec, knihy (bez pevné vazby) a další předměty z papíru patří do modrého kontejneru. Pozor ale, aby papír nebyl mokrý, mastný a jinak znečištěný. Například promaštěný box od pizzy sem nepatří.

Třídění plastu

Žlutý kontejner je určen na obaly a předměty z plastu. Nejčastěji se jedná o PET lahve, kelímky od mléčných výrobků, sáčky, tašky a fólie. Bez obav do žlutého kontejneru můžete hodit také polystyren a obaly od kosmetických a čistících přípravků. Vždy ale musí být plastové obaly zcela prázdné a nejlépe i vymyté. Objemově větší obaly, především jde o PET lahve a plastové kanystry, před vhozením co nejvíce sešlápněte. Kelímky je dobré dávat do sebe.

Třídění nápojových kartonů

Někde můžete kartony od mléka, džusů, vína či nealko nápojů vhodit do speciálního oranžového kontejneru, někde se vyhazuje do žlutých kontejnerů na plast a třídí se dodatečně. Opět je potřeba kartony sešlápnout, aby se ušetřilo místo a snížil se počet svozů.

Třídění skla

Na sklo, jako jsou lahve od vína, zavařovací sklenice či tabulové sklo, jsou určené kontejnery v bílé a zelené barvě. Na bílé sklo je bílý kontejner, na barevné zelený. Nevadí, když spolu s lahví či sklenicí vhodíte i víčko. Při recyklaci je potřeba jen čisté sklo, takže do kontejneru nepatří pokovená skla, autoskla, zrcadla a rovněž keramika a porcelán.

Třídění kovů

Plechovky od nápojů, konzervy, alobal a jiný drobný kovový obal vhazujte do šedého kontejneru. V případě vyhození plechovek od barev a většího kovového odpadu musíte zajet do sběrného dvora.

Třídění bioodpadu

Pro ty, kteří doma nemají kompost, ale nechtějí biologický odpad vyhazovat do běžné popelnice, jsou určeny hnědé kontejnery. Vysypat sem můžete zbytky jídla, čajové sáčky, kávové sedliny, skořápky od vajíček, podestýlku od domácích zvířátek, trávu či listí. Naopak sem ale nepatří oleje, kameny, kosti, maso, kůže a mrtvá těla zvířat a jejich exkrementy.

Třídění elektroodpadu

Elektroodpad nemusíte odevzdat jen ve sběrném dvoře. Baterie, mobily, rádia, notebooky, elektronické hračky a další drobná elektrozařízení můžete vyhodit do červeného kontejneru. Nepatří sem zářivky, úsporné žárovky ani autobaterie.

Jak sami vidíte, třídění odpadu není velká věda. Navíc když něco zapomenete, tak si prostě jen přečtete etiketu na daném kontejneru. Základ, jak už jsme zmínili, je správné třídění v domácnosti a k tomu jsou nejlepší odpadkové koše na tříděný odpad. Kdybyste potřebovali pomoci s jejich výběrem, obraťte se na nás.