Jak vybrat úchytky do interiéru?

Přemýšlíte nad novou kuchyní? Komodou nebo sestavou šatních skříní? Snažíte se ladit všechny doplňky v interiéru do jednoho odstínu nebo tvaru? Určitě se pozastavte nad nábytkovými úchytkami, které dokáží každému interiéru dodat ten správný designový šmrnc. Tento článek slouží jako kompletní průvodce výběrem nábytkových úchytek. Pomůžeme Vám, abyste se při výběru dobře orientovali, znali nabídku a také možnosti.

  1. Nábytkové úchytky dle barvy
  2. Nábytkové úchytky dle provedení
  3. Nábytkové úchytky dle materiálu
  4. Nábytkové úchytky dle stylu
  5. Jak tedy úchytky vybrat?
  6. Nábytkové úchytky do dětského pokoje
  7. Nábytkové úchytky do menších prostor
  8. Nábytkové úchytky pro široké šuplíky
    1. Výběr vhodné profilové úchytky
  9. Ta pravá úchytky pro váš interiér


Nábytkové úchytky, jaká je nabídka barev?

barevné dětské úchytky na nábytek          barevné designové úchytky na nábytek


Skupinu nábytkové úchytky lze v základu rozdělit na úchytky:

  • vyrobené z hliníku s povrchovou úpravou eloxovanou nebo lakovanou,
  • vyrobené ze zinku s povrchovou úpravou niklovanou nebo lakovanou.

 

Všechny varianty mohou být matné nebo lesklé. Dále jsou to úchytky plastové, gumové nebo úchytky dřevěné.

Aktuálně vládne tmavá škála barev, nejoblíbenější je černá úchytka, která skvěle ladí jak s dřevo dekorem, tak s UNI barvou použitou na nábytku. Hodí se do moderních interiérů, ale může skvěle ladit s klasikou a dát nábytku patřičný šmrnc.

Z tmavých odstínů je tak oblíben odstín tmavě šedé, který můžete najít pod názvem grafit anebo antracit. Úchytky v tomto provedení jsou většinou lakované, kdy lak může být hladký nebo s mírnou strukturou. Nejpatrnější je struktura u úchytek grafitové barvy.

Lakovat však jde i v odstínech UNI barev dle vzorkovníku RAL, jedná se většinou o dětské úchytky nebo o bílé úchytky využitelné například do koupelny.

Jaké jsou další barevné možnosti u úchytek? U moderního a klasického stylu jde o následující označení povrchové úpravy:

  • Eloxovaný hliník
  • Chrom satén
  • Nikl satén
  • Broušený hliník
  • Chrom

 

Jedná se o povrchové úpravy pro hliníkové nebo zinkové úchytky, které jsou dodatečně povrchově upraveny, a to různým postupem dle zvoleného odstínu. Broušené varianty jsou velmi oblíbené zejména z důvodu, že na nich tolik nejdou vidět otisky prstů. Jsou velmi podobné úchytkám vyrobeným přímo z nerezové oceli, které jsou jen začištěné.

U nerezové oceli je důležité dát si pozor, protože né každá je stejná, pokud vybíráte úchytky, například ke spotřebičům, je dobré si úchytky zapůjčit a ladit „naživo“. Každý výrobce používá jiný finálový odstín nerezové oceli pro výrobu spotřebičů.

Bude Váš interiér laděný do rustikálního stylu? Vybírejte z barev jako jsou mosaz, stříbrná, měď a podobně. Jedná se o povrchové úpravy dále ještě laděné patinováním povrchu. Kdy například u mosazi dojde k ztmavení povrchu nebo u velmi oblíbených úchytek RUSTIK měď patina, svítí měděný povrch úchytky pod nástřikem černé matné barvy. Patinací se může rozumět něco jako obroušení až „postaršení úchytky“. Jedná se o povrchovou úpravu, která je u každého kusu úchytky individuální a velmi autentická.

mosazné, stříbrné a měděné úchytky

Mezi rustikální, nebo také retro úchytky lze však zařadit úchytky s povrchovou úpravou stříbra, a to opět v několika variantách jako jsou patina, lesk nebo matný stříbrný povrch úchytky.

 

Nábytková úchytka a její provedení?

Nejrozšířenější je rozhodně klasická úchytka jako oblouček nebo úchytka typu HRAZDA, tento druh nábytkové úchytky může být použit do rustikálního interiéru i do moderního pojetí interiéru. Nejoblíbenější úchytky tohoto typu jsou úchytky Portos, Hrazda Rustik nebo klasická HRAZDA. (obr. Zprava - Portos, Hrazda Rustik, Hrazda)

nábytková úchytka hrazda černá     nábytková úchytka hrazda dřevěná     nábytková úchytka hrazda moderní

K některým úchytkám je k dispozici i nábytková knopka. Knopky se skvěle hodí na menší šuplíky nebo dvířka. Většinou se šroubuje na jeden nábytkový šroub a pomocí trnů na spodní straně úchytky drží a nepřetáčí se. Větší knopky mohou být na dva šroubky kvůli větší pevnosti.

Mezi moderní a poslední dobou čím dále více oblíbenější patří profilové nábytkové úchytky. Tyto úchytky jsou skvělé k použití na šuplík, její délka se dá skvěle přizpůsobit právě rozměru zásuvky. Profilové úchytky se montují dvěma způsoby, a to buď do zadní plochy dvířek pomocí vrutů nebo do předem připravené drážky v hraně dvířek.

A co třeba úchytky typu „mušle“? Jedná se o úchytku k zafrézování do přední plochy dvířka, úchytka nepřečnívá a hodí se zejména do posuvných dvířek, nebo pod postel na dvířka úložného prostoru.

 

Nábytková úchytka - z jakého může být materiálu?

Jak je již v začátku zmíněno jsou nejčastěji nábytkové úchytky vyrobené ze slitiny zinku nebo hliníku. K dostání jsou také nerezové úchytky. Mezi úchytkami vyrobenými z jiného, než kovového materiálu můžete najít úchytky dřevěné nebo úchytky plastové.

V sortimentu jsou také různé kombinace jednotlivých materiálů. Velmi oblíbenou kombinací je kov s porcelánem, hodí se zejména do retro stylu interiéru a porcelán může být s různým motivem (popraskaný, čistě bílý nebo třeba s květinkou). Další možnou kombinací je kůže s kovovými prvky. Kůže jako příjemný přírodní materiál dodá úchytce duši, je velmi tvárná a oblíbená k použití například na komodu nebo noční stolek.

Chcete výjimečnou úchytku, přemýšlet můžete o úchytkách skleněných, jejichž stylový design, luxusní vzhled a navíc pokud se ještě nábytek nasvítí působí dokonale. U některých skleněných úchytek Vás jistě zaskočí, že cena je velmi vysoká, je to však proto, že jsou certifikovány značkou SWAROWSKI.

V neposlední řadě jsou to plastové úchytky, tento typ vyniká především cenou. Není rozhodně na místě bát se u plastových úchytek jejich pevnosti. Jedná se o pevný plast uvnitř úchytky profilovaný pro zvýšení samotné pevnosti. Tyto úchytky jsou však zejména určeny do dětských pokojů nebo školek a podobně.

 

Nábytková úchytka - kam zařadit stylově jednotlivé kusy?

Začněme tou nejrozsáhlejší nabídkou, kterou obsazují bezpodmínečně moderní úchytky na nábytek. U tohoto typu úchytek vládne černá barva, čisté tvary a mnohdy minimalistický profil úchytky. Rozteče jsou většinou četněji zastoupeny. Dost často i úchytky delší než 400 mm. Mezi moderní patří rozhodně úchytky profilové, které splňují právě minimalistický design a nechají vyniknout materiálu dvířek, což je dnes dost často dřevo nebo věrná kopie dřeva v pojetí fólií a lamino desek. Například však na lesklá bílá dvířka se skvěle hodí moderní úchytka v nerezi nebo její imitaci. A to nejen do kuchyně.

Rozhodně další velkou skupinou jsou rustikální úchytky, zde se s roztečemi držíme při zemi nejčastěji okolo 128 mm s celkovou délkou úchytky do 200 mm. U rustikálních úchytek, je v nabídce nejvíce knopek, vychází to z celkového pojetí rustikálního stylu interiéru.

Jak bylo zmíněno, rustikální úchytky jsou dost často v kombinaci s porcelánem a v povrchové úpravě mosaz, stříbro nebo měď. Zajímavost u tohoto typu úchytky jsou úchytky s patinací. Dost často se nesejdou dva naprosto stejné kusy. Dojem z nábytku je pak dokonalý.

nábytkové úchytky v koupelně

Třetí největší stylovou skupinou, pominu-li klasické úchytky. Jsou dětské nábytkové úchytky, je zde kladen důraz na oblé tvary bez rohů. Pestré barvy, často doplněné motivem z pohádky nebo nějaké dětské postavičky například z filmů. U dětských úchytek naleznete úchytky z gumových materiálů, převažují však plasty. Široká je také nabídka dětských knopek, zde se dá opravdu vybírat z mnoha témat a vzorů. U dětských úchytek se počítá se zaměřením na interiér pro kluka nebo holku, ale naleznete zde i kousky univerzálních barev jako je žlutá nebo zelená.

 

Jaké tedy úchytky vybrat?

Neexistuje univerzální rada, jaké vybrat úchytky. Jde o velmi subjektivní věc. Ovšem rozhodně se dá doporučit u nábytku, který se používá dnes a denně, aby se kladl důraz na úchytky, které se dobře udržují, jedná se většinou o úchytky broušené nebo matné. Na některých lesklých nebo lakovaných povrchových úpravách jdou vidět čmouhy a jsou náročné na svou údržbu.

 

Jaké zvolit úchytky do dětského pokoje?

Opět pominu vzhled, barvu a tvar. U těchto úchytek je rozmanitost na místě a je to spíš na vkusu každého. Co však považuji za důležité, a to z vlastní praxe je myslet na to, jestli chcete, aby dítě s pokojíkem rostlo, nebo jej plánujete časem vyměnit za nový. Těžko totiž uspokojíte dítě v začínající pubertě nábytkem s motivy vláčku nebo berušky na úchytce. Proto doporučuji, pokud to bude právě úchytka, která Vám doladí vzhled dětského nábytku, připravit dvířka tak, aby otvory šli později vyměnit.

Konkrétně mám na mysli, že napříkladdětská knopka půjde vyměnit vždy a jednoduše za knopku moderního stylu. Jestli budete vybírat z úchytek není špatné držet se rozteče například 128 mm. Tato rozteč je univerzální a najdete ji téměř u každého typu nábytkové úchytky.

 

Jaké vybrat úchytky do menších prostorů?

Zde se nabízí myslet na to, aby úchytka nepřekážela. Důležitý je tedy fakt, že v menším prostoru, jako je například úzká chodba nebo koupelna není vždy hodně místa na průchod. Nemusí to však znamenat, že úchytku nevyberete, doporučuji rozhodně vybírat z úchytek, které tolik nezasahují do prostoru. Jedná se o úchytky profilové nebo úchytky k zafrézování.

 

Jaká úchytka je vhodná pro široké šuplíky?

Rozhodně vedou profilové úchytky, dají se přizpůsobit šířce, nebo jsou dost dlouhé na to, aby byly přes větší část čela šuplíku. Pokud profilovou úchytku nepreferujete, doporučuji použít úchytku s větší roztečí. Na šuplík šířky 800 mm se rozhodně nemusíte bát rozteče 512 mm, kde se celková délka může pohybovat až okolo 600 mm. Šuplík se Vám bude pohodlně používat a úchytka bude působit honosně.

nábytkové úchytky v kuchyni

Jak vybrat vhodnou profilovou úchytku a na co si dát pozor?

U těchto typů úchytek se dost často stává, že dojde k technickému nedostatku na nábytku. Co tím myslím? Některé typy „úchytek do hrany“ jak také můžeme profilové úchytky pojmenovat vyžadují přípravu drážky, před samotnou montáží úchytky. Drážka se připravuje pomocí frézy do hrany úchytky a je důležité ji udělat s co největší přesností. Zamezí se tím pohybu úchytky, například pokud by měla, byť malinkou vůli.

Také některé úchytky tohoto typu končí pod úhlem 90° na kraji dvířek.Zde je nutné si uvědomit, jestli úchytka nebude například na komodě v průchodu.Úchytka by mohla ve výsledku zavazet a dojem z nábytku by nemusel být ideální.

 

Jak tedy vybrat tu pravou úchytku pro Váš interiér?

S nábytkovou úchytkou je to jako s šaty. Co člověk to názor, jiný vkus a pocit. I z toho důvodu bych výběr úchytky rozhodně konzultoval. U nás můžete využít službu „zapůjčení vzorku úchytky“. Tato služba Vám pomůže, pokud budete váhat a budete nerozhodni. Úchytku si můžete vyzkoušet, přiložit na dekor, který si zvolíte na nábytková dvířka. A také můžete zkusit na vlastní kůži, jaký může být výrazný rozdíl v zpracování nábytkové úchytky.

Snažíme se klást důraz na to, aby i zadní strana úchytky působila příjemně při používání a úchytka byla dotažena k dokonalosti. Neměla by mít příliš ostré hrany, byť některé kusy to vyžadují a pokud je zde možnost kombinace s knopkou a věšákem je to absolutně dokonalé.